Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Festival utökas med lagtävling

Nytt för den 22:a omgången av Blekinge gäddfestival är att deltagarna nu även kan tävla i lag, vilket har varit efterfrågat. Samtidigt vill arrangörerna fortsätta med den individuella tävlingen för att alla ska ha samma möjlighet att vinna.
Blekinge • Publicerad 4 september 2019
Björn Svensson är ordförande för Mieådalens sportfiskeklubb som arrangerar tävlingen.
Björn Svensson är ordförande för Mieådalens sportfiskeklubb som arrangerar tävlingen.Foto: Charlotte Nilsson

Den 28 till 29 september är det dags för den 22:a omgången av Blekinge gäddfestival.

– Det har varit bra deltagande och då försöker vi hänga med och utöka och utveckla den hela tiden. Det finns många tävlingar i Sverige så konkurrensen är stor, säger Björn Svensson, ordförande för Mieådalens sportfiskeklubb som arrangerar festivalen.

Annons

Årets nyhet är att det nu går att tävla i lag om två till tre personer. Många vill tävla i lag och alla andra tävlingar är lagtävlingar.

– Vi har hållit fast vid den individuella tävlingen för att alla ska ha lika stor möjlighet att vinna. Du behöver inte vara proffs, säger han.

Men eftersom alla andra är lagtävlingar utökas festivalen med det. En annan anledning är att arrangörerna har ett nytt program som underlättar räkningen av fisken.

Deltagarantalet brukar ligga på cirka 400 personer och det tror Björn att det kommer att hamna på även i år. De tävlande kommer från hela Sverige och från andra länder.

Gäddfestivalen går ut på att försöka fånga den längsta gäddan, skicka in en bild på den och sedan släppa tillbaka gäddan igen. Du kan fiska i hela Blekinge skärgård och det finns ingen åldersgräns. Däremot krävs det en anmälan för att delta.

Något att hålla koll på är dock att det har kommit nya fredade zoner. Länsstyrelsen har tagit fram ett förslag på områden där det inte är tillåtet att fiska lekande gädda.

– Vi som håller i tävlingar i Blekinge har gått ihop med länsstyrelsen om att de ska vara fredade zoner året runt, även för våra tävlingar, säger han.

Det handlar om nio nya områden längs kusten där det är fiskeförbud. Anledningen till att zonerna har införts är att skydda gäddan från för hårt fiske. Information om zonerna finns på länsstyrelsens hemsida, på Mieådalens sportfiskeklubbs hemsida samt i tävlingsinformationen.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons