Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fem utredningar om IS-krigsbrott har lagts ned

Brott • Publicerad 4 september 2021
Samtliga av de fem är kvinnor som suttit i IS-läger i nordöstra Syrien. Arkivbild
Samtliga av de fem är kvinnor som suttit i IS-läger i nordöstra Syrien. ArkivbildFoto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Fem förundersökningar mot IS-återvändare som anklagas för att ha begått krigsbrott har lagts ned, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Samtliga fem är kvinnor som suttit i IS-läger i nordöstra Syrien och som tagit sig tillbaka till Sverige de senaste två åren.

Annons

– Vi har inte hittat tillräckligt med bevis för att kunna gå vidare till eventuellt åtal, säger kammaråklagare Karolina Wieslander till radion.

Tre av kvinnorna är hemmahörande i västra Sverige, en i Stockholmsområdet och en i Skåne. Besked om att förundersökningen gällande kvinnan i Skåne lagts ned kom i torsdags. En sjätte kvinna som tog sig hem förra året är fortfarande misstänkt för krigsbrott.

Fortfarande pågår mellan 30 och 40 förundersökningar gällande IS-krigsbrott där både män och kvinnor som befinner sig antingen i Sverige eller Syrien utreds, uppger polisens nationella operativa avdelning för Ekot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons