Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stilla ceremoni för offren på Drottninggatan

På dagen för fem år sedan skedde terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm, där fem människor dödades och ett tiotal skadades. I dag hölls en minnesceremoni på närliggande Sergels torg.
Samhälle • Publicerad 7 april 2022
Statsminister Magdalena Andersson, Prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid en minnesstund på Sergels torg.
Statsminister Magdalena Andersson, Prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid en minnesstund på Sergels torg.Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Händelseförloppet den 7 april 2017.
Händelseförloppet den 7 april 2017.Foto: Johan Hallnäs/TT

Vid ett podium brinner fem ljus, ett för var och en som berövades livet.

– Fem år, det är på många sätt en lång tid – mycket kan hända – men samtidigt är det en bråkdel av vad vi förväntar oss av ett människoliv, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Annons

Tillställningen är blygsam, blott två hundra människor har samlats. Det är så Stockholms stad som arrangerar minnesceremonin har bestämt att ha det. I skaran syns kronprinsessparet, Victoria och Daniel, som i tur och ordning framför sina kondoleanser till de anhöriga.

Bland deltagarna finns också statsminister Magdalena Andersson (S).

– I dag tänker vi på offren och deras anhöriga som naturligtvis kommer att ha med sig den här händelsen under hela sina liv, och många andra svenskar med dem. Jag minns all den kärlek som visades i Stockholm och runt om i Sverige efter den här händelsen och det tror jag är någonting som många bär med sig.

Ceremonin avlöper i all stillhet med trafikbruset som enda fond. Bortsett från ett par korta inledande meningar av finansborgarrådet är det påtagligt tyst. Så också när anhöriga och politiker lägger ned blommor för att hedra de döda.

Men så bryter måsskrik in i stunden varpå en ensam trumpet tar över sången.

Bland förbipasserande som stannat upp betraktar en man de politiker som kommit för att visa vördnad, och vänder sig sedan till sitt sällskap.

– Tänk att de två står sida vid sida.

– Vilka då?

– Ja, den ena är ju moderat och den andra socialdemokrat.

Sedan drar sig människor undan, och dagen – en helt vanlig torsdag – inlemmas åter i raden av veckans andra.

Fakta: Terrordådet på Drottninggatan

Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades och ett tiotal skadades.

Den misstänkte gärningsmannen, Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Han häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt och erkände då gärningen.

I januari året därpå åtalades Rakhmat Akilov vid Stockholms tingsrätt. Den dömde honom i juni 2018 som skyldig till terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes även för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons