Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fem amerikaner kan släppas från Iran

Fem amerikaner som frihetsberövats i Iran kan släppas under måndagen.
Det planerade frisläppandet är en del av ett bredare avtal mellan USA och Iran.
Iran • Publicerad 18 september 2023
Nasser Kanaani, talesperson vid Irans utrikesdepartement. Arkivbild.Foto: Irans utrikesdepartement/AP

Avtalet mellan länderna innebär att de fem amerikanerna ska släppas i utbyte mot att Iran får tillgång till motsvarande cirka 66 miljarder kronor. Dessutom ska fem iranier enligt uppgifterna släppas från fängelse i USA. Två av dem kommer enligt utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanaani att stanna i USA, som inte har kommenterat uttalandet.

Pengarna är frysta iranska tillgångar som förvarats på sydkoreanska konton, men som nu har förts över till Qatar som ett steg i avtalet.

Annons

Iran hoppas få tillgång till medlen under måndagen.

– Fångutbytet kommer att äga rum samma dag och fem iranska medborgare som är fängslade i Amerika kommer att släppas, säger Nasser Kanaani vid en tv-sänd presskonferens i Teheran.

– Om Gud vill kommer tillgångarna i dag att fullt ut kontrolleras av regeringen och nationen, säger han.

Enligt USA ska pengarna endast kunna användas för humanitära varor som medicin och mat. Företrädare för den iranska regeringen har i stort sett instämt i den förklaringen, även om vissa hävdat att det inte finns några begränsningar för hur pengarna kan användas.

Alla fem amerikaner är enligt USA felaktigt fängslade.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons