Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fel av polisen att ställa in koranbränning

Samhälle • Publicerad 16 mars 2023
Personer gör en barrikad med brinnade bildäck och andra föremål vid Ringdansen centrum, i samband med upploppet i Navestad i Norrköping under påskdagen 2022. Arkivbild.
Personer gör en barrikad med brinnade bildäck och andra föremål vid Ringdansen centrum, i samband med upploppet i Navestad i Norrköping under påskdagen 2022. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Polisens beslut att ställa in en demonstration i Norrköping i samband med påskupploppen förra året var felaktigt. Det slår kammarrätten fast i en dom och upphäver nu beslutet i efterhand.

Det var i mitten av april förra året som polisen beslutade att Rasmus Paludans koranbränning i stadsdelen Navestad i Norrköping skulle ställas in.

Annons

"Majoriteten i kammarrätten anser över huvud taget inte att ordningslagens bestämmelser ger polisen möjlighet att ställa in allmänna sammankomster till följd av ordningsstörningar som inträffat eller befaras. I stället är det bestämmelserna om att upplösa sammankomster som kan bli aktuella", skriver kammarrätten i ett pressmeddelande.

Under påskhelgen uppstod oroligheter på flera orter till följd av den högerextremistiske provokatören Paludans planerade koranbränningar. Sedan dess har ett stort antal personer dömts till fängelse för att ha deltagit i upploppen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons