1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fattar du hur bra du har det

Nyheter • Publicerad 14 april 2003

Det här skrivs till dig som har en mormor, svärmor, farfar, morfar, faster, moster eller andra släktingar inom en fem mils

radie.

Fattar du hur bra du har det?

Du kan sega kvar lite extra på jobbet eftersom du vet att farmor hämtar på fritis eller kör ungarna till handbollen. Du kan sticka i väg jättetidigt en morgon eftersom ungarna sovit över hos mormor i natt samtidigt som du och din make/maka passade på att ha en skön kväll på restaurangen kvällen innan. (Jaså inte, du försvann kanske ned till tvättstugan eller zappade själv framför tv:n?)

Själv har jag släkten på 50 mils avstånd och måste planera halvårsvis i förväg när mormor ska komma och ta hand om barnen en vecka under sportlovet och man måste jobba.

En förälder som hämtar sitt barn på fritis under sportlovet vill att det ska gå fort. Fort därifrån. Så man slipper skämmas över att man inte fixat något avbrott för barnet som det så väl behöver!

Det är inte fritispersonalen det är fel på. De sköter sitt jobb. Det är i alla fall den där skuldkänslan som kommer krypande, som gnager om att man borde ha jobbat in en massa övertid som man kan ta ut under ungarnas lov.

Å andra sidan, det skulle inte funka om alla tog ledigt.

Vi pratar om fem veckors lagstadgad semester och 15 veckors lov från skolan.

Inte bara en matematiker ser att det skulle behövas tre föräldrar för att lösa den ekvationen.

Själva har vi lagt semestrarna omlott i sommar. Och hoppas på att dottern vill gå på ett fotbollsläger en vecka och kanske ett simläger lite senare i sommar. Det skulle innebära lite mindre dåligt samvete. För oss.

Mormor 60 mil härifrån kommer att få besök av sitt älskade barnbarn under en vecka, precis som förra sommaren. Och vi passar på att jobba extra mycket här hemma under tiden och tar tillvara den barnfria tiden.

Det enklaste vore att flytta 60 mil till släkten, ja visst. Men vår familj har grävt sina rötter här.

Fördelen är att vi inte behöver tacka nej till trista söndagsmiddagar med släkten. Men jag måste erkänna, att vissa perioder har det hänt, att jag längtat efter att bli bjuden på en torr överstekt stek med sås, mot att få slippa ännu en söndag med köttfärssås och spaghetti här hemma!

Tills jag påminner mig själv om att köttfärssås går att variera på tusen olika sätt!

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.