Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fastställd dom för ungdomar efter påskupplopp

Poliser utsattes för stenkastning och våldsamheterna eskalerade.
Fem ungdomar dömdes i tingsrätten för upploppet efter Rasmus Paludans koranbränning i Malmö förra påsken.
Nu fastställer hovrätten i stort tonåringarnas straff.
Brott • Publicerad 14 juli 2023
April 2022: Motdemonstranter kastar sten mot kravalllutrustad polis och en polisbuss vid Skånegården i Malmö där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, höll en manifestation. Arkivbild.
April 2022: Motdemonstranter kastar sten mot kravalllutrustad polis och en polisbuss vid Skånegården i Malmö där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, höll en manifestation. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sex ungdomar åtalades för grovt blåljussabotage efter att den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände en koran vid Skånegården i utkanten av Malmö den 16 april 2022. Både poliser och polisbussar skadades.

Fem av ungdomarna, samtliga då sjutton år gamla, dömdes tidigare i Malmö tingsrätt – två av dem till sluten ungdomsvård, ytterligare två till ungdomstjänst. Den sista pojken fick både ungdomsvård och ungdomstjänst.

Annons

Fyra ungdomar överklagade, och Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer nu i stort sett domarna för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. En som dömts till ungdomstjänst döms i stället till ungdomsövervakning, och för den fjärde personen sätts antalet tidigare dömda timmar ungdomstjänst ner till 115.

Påskupploppen inleddes på skärtorsdagen förra året, sedan Rasmus Paludan beviljats tillstånd att hålla allmänna sammankomster för att bränna exemplar av koranen i Linköping och Norrköping. De kunde inte genomföras, men våldsamma upplopp utbröt.

Dagarna därpå spred sig oroligheterna till bland annat Malmö, Stockholm och Örebro. Ett stort antal personer har redan dömts till fängelse för grovt blåljussabotage efter upploppen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons