Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fastighetsbolagen på väg tillbaka

Kontors- och butiksdöden är långt borta enligt fastighetsbolagen – resultaten för det andra kvartalet visar på en väg tillbaka. Men effekterna efter coronapandemin har inte fullt visat sig, enligt analytiker.
Ekonomi • Publicerad 8 juli 2021
Fastighetsbolagets Wallenstams huvudkontor i Stockholm. Arkivbild.
Fastighetsbolagets Wallenstams huvudkontor i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Efter flera år av framgångar kraschade fastighetsbolagen på börsen i början av pandemin.

Under året har det spekulerats om "kontorsdöd" och "butikskrasch". Samtidigt har stora vinnare funnits bland samhällsbyggnader, hyresbostäder och logistikspecialister. När fastighetsbolag som Kungsleden, Atrium Ljungberg och Wallenstam i veckan rullade ut sina rapporter för andra kvartalet skedde det med positiva resultat och utan större kursreaktioner.

Annons

Kvartalet har bjudit på en starkare finansieringssida, där bolagens genomsnittsräntor sjunker och en hög transaktionsvolym ger positivt stöd till bolagens värderingar.

Wallenstam redovisade på torsdagen ett förvaltningsresultat på 609 miljoner kronor jämfört med 549 miljoner kronor motsvarande kvartal förra året.

– Det går fantastiskt bra. Vi har tryck på våra kontor och vi färdigställer lägenheter. Det har varit tufft för butiker, men entrévåningarna börjar ta fart med nya verksamheter som etableras, och vi hoppas på att vi får igång fler byggstarter framöver, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam.

Förvaltningsresultatet för konkurrenten Kungsleden ökade från 611 miljoner kronor motsvarande kvartal förra året till 650 miljoner kronor i år.

– Man får säga att det mesta har gått i en positiv trend under andra kvartalet. Transaktionsvolymerna på den kommersiella fastighetsmarknaden har varit väldigt starka – det finns ett väldigt stort intresse i att investera i kommersiella fastigheter, säger Albin Sandberg som följer branschen som analytiker på Kepler Cheuvreux.

Fortsatt pyspunka

Bolag med stor exponering mot detaljhandel och besöksnäring har kanske varit mest sårbara under pandemin. Men i takt med att samhället öppnar upp förändras också förutsättningarna för den typen av fastigheter.

Tidigare i veckan skrev Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs att hon tror på "en mer normaliserad marknad under hösten med både ökad konsumtion inom fysisk handel och en återgång till kontoren."

Men modebranschen, som redan före pandemin var inne i en omställning från fysiska butiker till onlinehandeln, har en lång väg tillbaka, säger Albin Sandberg.

– Vi kanske inte riktigt är där än, men det finns ju förhoppningar. Jag skulle säga att det är fortsatt pyspunka på modeinriktad handel och annat. Går man från 50 till 100 besökare på NK är det klart en stark ökning, men jämfört med före pandemin är det klart lägre, säger Albin Sandberg.

Tror inte på "kontorsdöden"

Veckans rapporter pekar på en mer stabil bild av kontor än vad som målats upp under året. Hemarbete i all ära, men behovet av en arbetsplats att gå till verkar finnas kvar.

Annons

– Jag tror ännu mindre på "kontorsdöden" nu. I princip alla tycker att det är pest att jobba hemifrån. Sedan kommer det finnas en del i arbetet som kommer att ske hemifrån , men man behöver värna och vårda sin företagskultur och då behöver man samlingspunkter, säger Hans Wallenstam.

Nettouthyrningen, eller antalet nya kontrakt minus antalet kontrakt som löper ut, ligger fortsatt generellt på plus. Kungsleden redovisade till exempel en positiv nettouthyrning på 11 miljoner kronor, Atrium Ljungberg 17 miljoner kronor.

– Det bekräftar vad bolagen säger, men det finns fortfarande osäkerheter kring vilka sluteffekterna av covid-19 är. Ska man vara skeptisk är det ganska långa ledtider i hyreskontrakt. Vissa av förändringarna ligger kanske framför oss, säger Albin Sandberg.

På fredag är det dags för Fabege, som har ett bestånd av nästan bara kontorslokaler, att presentera sin rapport.

– Det kommer att bli väldigt intressant. Fabege har mycket kontorsexponering och börsen har, med rätta, varit mer försiktig kring Fabege-aktien än de andra fastighetsbolagen just för att man är orolig för det här med kontor. Skulle Fabege komma och säga samma sak som Wallenstam skulle jag säga att det borde tolkas positivt av marknaden, säger Albin Sandberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons