Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fartyg med rysk gas till Sverige – igen

Ett fartyg med rysk fossilgas anlände till Nynäshamn på torsdagsmorgonen. Beställare av leveransen, som kom med fartyget ”Coral Energy”, är den statliga finländska gasleverantören Gasum.
Ukrainakriget • Publicerad 9 mars 2023
Fartyget ”Coral Energy” kom till Nynäshamn även den 24 februari. Bilden är från det tillfället.
Fartyget ”Coral Energy” kom till Nynäshamn även den 24 februari. Bilden är från det tillfället.Foto: Claudio Bresciani/TT

EU-sanktioner har stoppat importen av kol och olja för att inte finansiera Putins anfallskrig. Men import av gas är fortfarande tillåten, trots att det är en av Rysslands främsta inkomstkällor.

Fartyget som kom fram till Nynäshamn på torsdagen var lastat med flytande fossilgas, LNG, från Ryssland.

Annons

– Anledningen till att vi fortfarande köper den är att vi har ett långsiktigt kontrakt om leveranserna, säger Olga Väisänen, biträdande kommunikations- och hållbarhetschef på Gasum, till TT.

Avtalet är ett så kallat take-or-pay-avtal med Gazprom Export, som gör att köparen antingen tar en leverans av produkten eller inte men betalar för det i alla händelser.

– Det är ett kontrakt som vi måste följa, det finns inga lagliga vägar att ta sig ur det, säger Olga Väisänen.

"Har inte gjort nya kontrakt"

Avtalet gäller för flera år framöver. Väisänen säger dock att företaget följer situationen och att det alltid kommer att följa sanktioner som införs när det gäller rysk gas.

– Vi har inte gjort några nya kontrakt och kommer inte att göra några nya kontrakt om att köpa mer, säger Olga Väisänen.

Samma fartyg kom även till Nynäshamn med rysk gas den 24 februari, på årsdagen av det ryska anfallskriget i Ukraina. Även då var beställaren Gasum.

Den flytande naturgasen omfattas inte av EU:s sanktionspaket. EU-minister Jessica Roswall (M) tycker ändå att EU har varit framgångsrikt som klubbat tio sanktionspaket mot Ryssland.

– I sanktionspaketen ingår mycket men inte allt. Det handlar om att de ska drabba den ryska krigsförmågan rätt, och nu arbetas med nästa sanktionspaket såklart. Men just när det gäller gas har det inte gått att nå en enighet.

Sverige väntar på EU

TT: Tycker du att den flytande gasen borde bli belagd med sanktioner?

– Sverige har länge drivit och vi skulle gärna se att det var en del av sanktionsregimen.

Annons

Hon vill dock inte att Sverige går fram på egen hand.

– Jag tror att ska man vara framgångsrik när det gäller sanktioner, då gör man det tillsammans. Och för oss är det tillsammans med EU, det är så vi visar styrka och får effekt av sanktioner, säger Roswall.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är kritisk till regeringens hantering av sanktioner mot rysk gas, och säger att när andra europeiska länder gått före har det lett till större sanktionspaket.

– Faktum kvarstår att så länge Sverige fortsätter köpa fossila energikällor från Ryssland så fortsätter vi också finansiera kriget. Så samtidigt som vi lägger pengar på att skicka vapen till Ukraina, så skickar vi pengar till (Rysslands president Vladimir) Putin att köpa vapen för, säger hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons