Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre tror på stigande bopriser

Hushållen förväntar sig högre ränta och färre tror på stigande bopriser, enligt SEB:s boprisindikator.
Ekonomi • Publicerad 14 februari 2022
Färre trodde i februari på stigande bopriser jämfört med månaden innan. Arkivbild.
Färre trodde i februari på stigande bopriser jämfört med månaden innan. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Indikatorn sjönk från 51 i januari till 45 i februari, enligt ett pressmeddelande från SEB. Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Det finns dock regionala skillnader. I till exempel Stockholm och i Norrland ökar de som tror på stigande priser, medan de som tror på fallande priser ökar i Västra Götaland.

Annons

Boprisindikatorn visar också att hushållen tror att riksbankens reporänta kommer att öka till 0,82 procent om ett år. Det är en ökning med 0,21 procentenheter.

"Hushållen börjar se slutet på det extremt låga ränteläget. Inte sedan 2014 har hushållen förväntat sig en lika hög reporänta om ett år, vilket också är i linje med den växande andel hushåll som planerar att binda sina rörliga lån", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i pressmeddelandet.

Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor ökar jämfört med förra månaden och ligger på 12 procent, enligt pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons