1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Färre platser på långresor även i sommar

Antalet platser på fjärrtåg och långfärdsbussar blir begränsade även i sommar.
Orsaken är osäkerhet om smittspridningen.
Politik • Publicerad 13 april 2021
Platsbegränsningen på bland annat SJ:s X2000 tåg kan komma att gälla även över sommaren. Arkivbild.
Platsbegränsningen på bland annat SJ:s X2000 tåg kan komma att gälla även över sommaren. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen införde den så kallade 50-procentsregeln den 14 februari. Den innebär att bara hälften av platserna på fjärrtåg och långfärdsbussar får säljas.

Den regeln skulle gälla till den 31 maj, men i ett förslag som nu skickas ut på remiss föreslår regeringen att den ska förlängas även över sommaren fram till den 15 augusti.

Regeringen motiverar förlängningen med att smittspridningen är på fortsatt hög nivå och att det inte går att förutse hur pandemin kommer att utvecklas eller hur länge den kan komma att pågå. Den konstaterar också att resandet ökar under sommaren, vilket ökar risken för trängsel och ökad smittspridning.

Tydligt behov

– Väldigt många kommer att vara vaccinerade i sommar, men det kommer vara grupper som fortfarande inte fått vaccinationer och vi kommer också att ha andra inresande till Sverige, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Vi ser att behovet av att förlänga fortfarande är tydligt.

Den så kallade 50-procentsregeln gäller för resor med buss och tåg som är längre än 15 mil. Däremot inte för flyg eller chartrade bussar.

Regeringen har dock för avsikt att den 15 juni bedöma om 50-procentsregeln behöver gälla ända till 15 augusti. Om smittläget är så att regleringen inte är nödvändig kan tiden förkortas till 1 juli.

– Det är klart att skulle vi få ett radikalt förbättrat läge med minskad smittspridning, så utesluter vi inte möjligheten att då avveckla restriktionen, säger Eneroth.

– Men vi vill ändå säkra smittfria sommarresor på det här sättet.

Från och med nu

Myndigheter, organisationer och företag har möjlighet att yttra sig över förslaget fram till den 4 maj, men reglerna ska gälla från och med nu.

– Resor som bokats före den 13 april kommer inte att omfattas av det här, säger Eneroth.

Han påpekar att många resebolag snart kommer att öppna upp för resor i sommar och regeringen vill därför vara ute i god tid med besked om att restriktionen förlängs.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.