Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre döda i trafiken under första halvåret

Olyckor • Publicerad 6 juli 2020
För första gången har färre än 100 personer omkommit i trafiken under årets första sex månader. Arkivbild.
För första gången har färre än 100 personer omkommit i trafiken under årets första sex månader. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under årets första sex månader har 96 personer omkommit i vägtrafiken. Det är tolv färre än under samma period förra året.

– Det är första gången vi har under 100 omkomna under första halvåret, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Annons

Tittar man på hur många som rört sig ute i trafiken så märktes en tydlig skillnad när myndigheterna införde reserestriktioner med anledning av coronapandemin. Under mars-juni har mängden trafik på de svenska vägarna varit 10-20 procent mindre än motsvarande månader 2019.

Men trots att färre rört sig på vägarna sedan pandemin slog till, så har dock inte mängden omkomna minskat i motsvarande omfattning.

– Min tolkning är att de som generellt tar lite mer risker kanske fortfarande är ute och kör, och kanske inte håller sig till myndigheternas restriktioner, säger Khabat Amin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons