Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Färöarna begränsar rysk tillgång till hamnar

Färöarna har beslutat att Rysslands tillgång till färöiska hamnar uteslutande ska begränsas till fiskefartyg – ett svar på Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
Danmark • Publicerad 1 juni 2023
Rysslands tillgång till färöiska hamnar begränsas till fiskefartyg. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

"De ryska fiskefartygens aktiviteter i hamn kommer att begränsas till besättningsbyte, bunkring, proviantering, landstigning och omlastning", säger den självstyrande danska ögruppens regering i ett uttalande.

Underhållstjänster förbjuds och köp av varor begränsas.

Annons

Den färöiska regeringen försöker minska den ryska verksamheten i sina hamnar på grund av risken för spionage. Beslutet kommer också efter att Färöarna blev mål för kritik sedan man i november förnyade sitt fiskeavtal med Ryssland i ett år, kriget till trots.

Avtalet innebär kortfattat att Färöarna får delar av de ryska kvoterna för torskfiske i Barents hav, medan Ryssland i gengäld får fiska blåvitling i färöiska vatten och även lasta om fisken i färöiska hamnar.

Avtalet slöts första gången 1977 och omförhandlas vartannat år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons