Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fängelse för stöld av militära terrängbilar

Två män, båda 30 år gamla, döms till två års fängelse för stölden av två militära terrängbilar från ett av Försvarsmaktens förråd i Enköping under en natt i början av februari förra året.
En 24-åring döms för att ha köpt en av bilarna.
Brott • Publicerad 2 november 2021
Två personer har häktats misstänkta för stölden av två militära terrängfordon i Enköping i februari förra året. På bilden syns en Galten under en övning 2010.Foto: Tobias Wallström/TT

De stulna terrängbilarna, av modellen terrängbil 16, även kallad Galten, hittades senare övergivna i Västmanland. Den ena hittades dagen efter stölden i Tillberga, norr om Västerås, och den andra ytterligare en dag senare i Salatrakten.

De två männen tog sig in på området genom att klippa upp ett stängsel och gjorde inbrott i förrådet där fordonen förvarades. Männen nöjesåkte sedan med fordonen i skogen.

Annons

Enligt en av männen, som erkänt att han kört i väg med en av bilarna, satt nycklarna i fordonets tändningslås. Hans försvarare argumenterade i rätten att det rört sig om en oplanerad impulsingivelse och ett utslag av "ungdomligt oförstånd", något UNT tidigare rapporterat om.

Rikets säkerhet

Den andra mannen har erkänt att han tog sig in på området, men hävdat att han lämnade militärförrådet innan bilarna stals.

Uppsala tingsrätt går på åklagarens linje och bedömer stölden som grov. Fordonen tillhörde Försvarsmakten och var avsedda att användas för försvar av Sverige, även om tillgreppet inte innebar någon omedelbar fara för rikets säkerhet, konstaterar rätten. De två männens döms även till obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Två kvinnor som enligt åklagaren skjutsat männen till förrådet åtalades för medhjälp till grov stöld. En av kvinnorna frias av tingsrätten, den andra fälls.

Köpte bilen

Även två män döms för grovt olovligt brukande. En av männen filmade när de nöjesåkte med fordonen i skogen och delade filmerna på sociala medier-plattformen Snapchat.

Vidare döms en 24-årig man för grovt häleri. Enligt tingsrätten köpte mannen en av bilarna för 10 000 kronor. Han uppgav själv i chattar med bekanta att han skaffat en ”skogsbil som kan köra ner träd”.

Påföljden bestäms till villkorlig dom och böter för alla fyra.

Det fanns ingen fast bevakning kring fordonen, har polisen tidigare sagt till TT. Stölden ledde till ett stort polisiärt arbete i hela landet och har resulterat i skärpta rutiner hos Försvarsmakten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons