Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fängelse för föräldrar som gifte bort barnen

Brott • Publicerad 5 december 2022
Örebro tingsrätt dömer fyra föräldrar till fängelse för barnäktenskapsbrott. Arkivbild.
Örebro tingsrätt dömer fyra föräldrar till fängelse för barnäktenskapsbrott. Arkivbild.Foto: Filip Erlind/TT

Föräldrarna till en flicka och en pojke har dömts till fängelse av Örebro tingsrätt för barnäktenskapsbrott. De lät barnen gifta sig förra sommaren. Flickan var då i nedre tonåren och pojken några år äldre, rapporterar SVT Nyheter Örebro. Straffet för de fyra föräldrarna blir ett års fängelse vardera.

Saken polisanmäldes sedan flickan som blivit gravid uppsökte en barnavårdscentral i fjol. Pojken åtalades för våldtäkt mot barn, men friades med tingsrättens motivering att barnen var förälskade och att samlag inte innebar ett övergrepp mot flickan.

Annons

Omständigheterna pekar på att barnen gift sig på eget initiativ, enligt domen. Men en lag från 2020 stadgar att det är brottsligt för föräldrar eller andra närstående att tillåta äktenskap mellan minderåriga.

En del av åklagarens bevisning var bilder från förlovningsfesten i ett annat europeiskt land och bröllopsfirandet i Örebro län. De dömda föräldrarna medger att barnen förlovade sig, men förnekar att en bröllopsfest hållits.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons