1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fängelse för bluffakturor på 37 miljoner

Nästan 100 personer lurades att betala 7 500 kronor vardera med hjälp av falska fakturor.
Nu döms två män från Göteborg till fängelse, som mest i fyra år. Sammanlagt skickades fakturor på 37 miljoner kronor.
Brott • Publicerad 14 april 2021
Fem personer döms för att ha varit inblandade när 5|000 bluffakturor, alla med beloppet 7|500 kronor, skickades ut. Två män döms till fängelse. Arkivbild.
Fem personer döms för att ha varit inblandade när 5|000 bluffakturor, alla med beloppet 7|500 kronor, skickades ut. Två män döms till fängelse. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen uppger att utredningen startade i slutet av november, då man på kort tid fick in cirka 2 000 anmälningar om falska fakturor – alla med beloppet 7 500 kronor. Avsändaren skrev också att mottagarna kunde bli stämda om de inte betalade.

Men kontot som angavs spärrades av bankgirot, och de nästan 700 000 som betalats in återgick till dem som blivit lurade.

Senare visade det sig att männen bakom bluffen skickat ut 5 000 falska fakturor. Det sammanlagda beloppet var 37,5 miljoner kronor.

En 27-årig man döms nu av Göteborgs tingsrätt till fyra års fängelse för grovt fordringsbedrägeri och grovt penningtvättsbrott, uppger polismyndigheten.

En 25-årig man döms till 2,5 års fängelse för grovt fordringsbedrägeri, grovt penningtvättsbrott och narkotikabrott.

Två män i 20-årsåldern döms till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt fordringsbedrägeri. En femte person får villkorlig dom och dagsböter för penningtvätt.

Alla fem nekade under rättegången till att vara inblandade i brotten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.