Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fällande domar mot oppositionella i Nicaragua

Domarna har börjat falla mot oppositionspolitiker i Nicaragua som har varit frihetsberövade i över ett halvår. Kritiker kallar processerna för skenrättegångar och säger att domarna är förutbestämda.
Nicaragua • Publicerad 5 februari 2022
"Frige politiska fångar" står det på en banderoll under en protest mot Nicaraguas president Daniel Ortega i november i fjol. Arkivbild.Foto: Moises Castillo/AP/TT

Under fredagen dömdes Miguel Mora av en nicaraguansk domstol för "konspiration för att undergräva nationell integritet" efter en rättegång som varade i några timmar.

Mora hade som avsikt att ställa upp i landets presidentval i november i fjol, men han och sex andra potentiella presidentkandidater greps i maj och juni. Totalt frihetsberövades omkring 46 oppositionella under samma period, och landets president Daniel Ortega kunde ställa upp i valet i princip utan motstånd.

Annons

Enligt Moras medarbetare rekommenderade domaren ett 15-årigt fängelsestraff.

Även i onsdags och torsdags kom liknande domar mot flera oppositionella efter kortare rättegångar. Bland annat dömdes politikern Dora María Téllez och den tidigare studentprotestledaren Lesther Alemán.

Enligt advokaten Vilma Núñez, som leder en lokal människorättsorganisation, handlar det om skenrättegångar vars utfall redan på förhand är bestämt.

– Det verkar som att det kommer att vara förutbestämda fällande domar mot oskyldiga människor, sade hon tidigare i veckan.

– Det här är inte rättegångar. Det är spektakel som regimen använder för att utfärda fällande domar och fortsätta skrämma folket.

Daniel Ortega påstås ha fått 75 procent av rösterna den 7 november, men valet har starkt ifrågasatts och USA, EU och andra länder i väst införde omedelbart därefter sanktioner mot Nicaragua.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons