Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Facklor ska rädda franska vinskörden

Helgen bjöd på de kallaste aprildagarna i Frankrike på 75 år. Och det skapar problem för landets frukt- och vinbönder.
Kan tusentals facklor rädda vinskörden?
Frankrike • Publicerad 5 april 2022
En vinodlare i Chablis tänder facklor för att värma sina vinrankor.Foto: Thibault Camus/AP/TT
Istapparna hänger från vinrankorna i Chablis.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Blomknopparna började krypa fram efter en ovanligt varm marsmånad, men när termometern i dagarna har visat på minusgrader riskerar skördarna av äpplen, plommon och körsbär att bli långt mindre än normalt.

Det gäller även vinproduktionen. I Champagneregionen vaknade vinbönderna upp till nio minusgrader och i Bourgogne visade termometern på –5. Och med temperaturfallet kom farhågor om en skörd som fjolårets, när liknande väder kostade landets vinbönder motsvarande 20 miljarder kronor.

Annons

Så hur skulle vinodlarna mota den annalkande dåliga skörden i grind? Kanske som i Chablis, där odlarna försöker rädda sina chardonnaydruvor med facklor, rapporterar AFP.

Genom att tända tusentals facklor på de många sluttningarna hoppas man höja temperaturen runt rankorna. En lösning för stunden, men inte naturligtvis hållbar i längden för de förändringsobenägna odlarna.

– Frosten som har kommit de senaste åren har varit en väckarklocka för många som har blundat (för klimatförändringarna), säger odlingsrådgivaren Mathilde Civet till Thomson Reuters.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons