1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fackets krav: Skydda riskgrupper från corona

Vårdpersonal som själva tillhör en riskgrupp ska inte behöva vårda covid-19-patienter. Det kräver Vårdförbundet, och varnar samtidigt för att personal börjar överge vården för att skydda sin egen hälsa.
I dag kan vårdpersonal som tillhör en riskgrupp tvingas arbeta med covid-19-patienter. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Förutom ålder är även fetma, graviditet, samt en rad sjukdomar riskfaktorer för covid-19. Trots att faktorerna ökar risken för allvarlig sjukdomsutveckling kan vårdpersonal i dag tvingas att jobba med covid-19-patienter – trots att de själva tillhör en riskgrupp. Det här vill Vårdförbundet ändra på.

– Vi vet för lite om hur personalen kommer att drabbas av detta, men vi vet att det innebär risker för våra medlemmars liv och hälsa, säger ordförande Sineva Ribeiro.

TT: Hur ser det ut ute på landets sjukhus?

– Det strids för fullt mellan skyddsombud och arbetsgivare ute i landet. Skyddsombuden funderar på att lägga skyddsstopp för enskilda individer som exempelvis är gravida och tvingas jobba på covid-19-avdelningen. Det borde inte behövas.

Utbredd misstro

Att även gravida sedan några dagar rekommenderas vara extra försiktiga har skapat en stor oro bland vårdpersonalen, där många själva är gravida.

– Vi har ingen aning om hur viruset påverkar barnet i framtiden, eller kvinnan för den delen, säger Ribeiro.

Oron blev inte mindre efter att en sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset avlidit efter att ha vårdat covid-19-patienter.

– Det finns en utbredd misstro mot att arbetsgivaren tar ansvar för arbetsmiljön. Det finns brister i skyddsutrustning, testning och rutiner för smittskydd samtidigt som vi ser en ökad inströmning av ärenden från förtvivlade medlemmar, säger Sineva Ribeiro.

Sade upp sig

Ribeiro hänvisar till ett fall i Norrbotten, där en sjuksköterska som tillhörde en riskgrupp och blev omplacerad till en covid-19-avdelning valde att säga upp sig.

– Vi har inte råd att förlora vårdpersonal i det här läget. Arbetsgivaren gör ett misstag här, det finns andra arbetsuppgifter personer i riskgrupp kan utföra, som att svara på 1177. Ingen ska behöva säga upp sig för att arbetsgivarna inte kan skydda riskgrupper från smitta.

Läs mer

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade

Nyheter

Olycka: Motorcykel i dike

Person skadad men vid medvetandet.

Sport

FKK åkte på en ny smäll

Fast det fanns positiva bitar: ”Ett fall framåt”