Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Facket vill att dömd polis får tillbaka jobbet

Polisförbundet stämmer Polismyndigheten i Arbetsdomstolen sedan en polis som dömts för att ha sparkat en man i arresten i Haparanda blivit av med jobbet, rapporterar .
Brott • Publicerad 4 april 2022
En polis blev av med jobbet efter att ha dömts för misshandel av en gripen man i arresten i Haparanda. Nu stämmer facket Polismyndigheten. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Utöver att avskedandet hävs yrkar facket även att polisen ska tilldelas ett skadestånd på 250 000 kronor.

Facket ska utveckla sin talan senare, men enligt vad polisen tidigare sagt utgjorde sparken ett så kallat distraktionsvåld för att avvärja en potentiellt farlig situation.

Annons

Den berusade mannen greps i februari 2020 under odramatiska former för olaga hot. I arresten urartade situationen där den gripne ska ha riktat smädelser mot polisen och kastat en sko i skrevet på honom.

När smädelserna fortsatte uppstod tumult och polismannen uppges då ha utdelat "en kraftfull spark" mot mannen, som låg på golvet.

Händelsen fångades av en övervakningskamera och polisen fälldes i både tings- och hovrätt för misshandel.

Två ledamöter i polisens personalansvarsnämnd var skiljaktiga i beslutet att avskeda polisen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons