Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Svår avvägning använda klusterbomber

Att använda sig av klusterammunition i Ukraina är kontroversiellt och innebär svåra avvägningar, både militärt och politiskt. Det bedömer Kjell Engelbrekt, professor vid Försvarshögskolan.
– Jag tror att användningen kan komma att påverkas av opinionen, säger han.
Ukraina • Publicerad 8 juli 2023
Kjell Engelbrekt är professor vid Försvarshögskolan. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

USA meddelade på fredagen att landet kommer att skicka klusterbomber till Ukraina. Vita huset har själv kallat beslutet för "svårt", och den kontroversiella vapentypen har förbjudits i över 120 länder, däribland Sverige.

Klusterbomber består av en mängd mindre sprängladdningar som sprids över en stor yta. Vissa av laddningarna riskerar att ligga odetonerade på marken långt efter att striderna avslutats – och utgöra en fara för civila över tid.

Annons

Enligt Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, är ammunitionen delvis tänkt att kompensera för Ukrainas sinande lager av artilleriammunition.

– Att använda sig av klusterammunition är en avvägning på flera sätt, och det är kontroversiellt. Å ena sidan kan den här ammunitionen bli mer effektiv mot ryssarna, som inte bara sitter djupt nedgrävda utan utspridda i ett flertal skyttegravar.

– Å andra sidan tror jag att man drar sig för att använda den på platser där man själv vill göra framryckningar, eftersom marken då kan behöva röjas, säger han.

Liten andel exploderar inte

Att använda klusterbomber riskerar också att på sikt skada den egna civilbefolkningen, även i de fall då enbart en mindre andel av laddningarna förblir odetonerade.

– Under ideala omständigheter så är det ganska lite av den amerikanska ammunitionen som inte kommer att explodera. Man räknar med mellan två och tre procent för den ammunition som kommer att levereras.

– Men skulle man använda den i en viss typ av terräng, exempelvis lera, kommer en mycket större andel inte explodera. Och då blir problemet större.

Ryssland vill påverka opinion

Trots att ett stort antal länder – som även ingår i Nato – bannlyst ammunitionen, har beslutet inte mötts av något större motstånd på regeringsnivå, enligt Kjell Engelbrekt. En förklaring är det akuta ammunitionsbehov som Ukraina just nu har.

– Jag tror att många militära yrkesmän kan förstå varför leveransen kan vara nödvändig, men jag tror att det finns andra delar av samhället i Västeuropa och i USA som är kritiska.

Kjell Engelbrekt tror att Ukraina kommer att använda ammunitionen selektivt, bland annat med tanke på de politiska kontroverserna.

– Ryska statsstyrda medier har dessutom gjort en stor sak av det här. Man hoppas kunna påverka opinionen i exempelvis väst och Latinamerika. De lyfter att det här är problematiskt, men nämner inte att Ryssland själv använder klusterbomber i Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons