Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Friande hetsdom inte förvånande

Högsta domstolen frikänner en tidigare SD-politiker från ett åtal om hets mot folkgrupp. Ett väntat besked, anser yttrandefrihetsexperten Mikael Ruotsi.
– Sammanhanget har betydelse för straffbarheten.
Brott • Publicerad 31 mars 2023
Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, anser att fredagens HD-dom var väntad.
Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, anser att fredagens HD-dom var väntad.Foto: Tove Kjellander, Leif R Jansson/TT
Pingstpastorn Åke Green i samband med att målet mot honom togs upp i Högsta domstolen 2005. Arkivbild.
Pingstpastorn Åke Green i samband med att målet mot honom togs upp i Högsta domstolen 2005. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson

HD slår fast att mannens uttalande, att människor från Sydsudan hör till de med lägst intelligens i världen, var klart nedsättande men inte straffbart. Detta med hänsyn till att yttrandet gjordes under en debatt i en politisk församling.

Enligt Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, går beslutet i linje med den praxis som växt fram sedan Europakonventionen inkorporerades i svensk lagstiftning.

Annons

– Man tar hänsyn till kontexten, och ett politiskt sammanhang är en sådan sak som gör att yttranden som kanske annars betraktas som straffbara kan vara straffria, säger han.

Parallell till pastor

För snart 20 år sedan frikände domstolen pingstpastorn Åke Green, som åtalats och dömts i tings- och hovrätt för hets mot folkgrupp. Green hade under en predikan beskrivit homosexualitet som en "cancersvulst på samhällskroppen".

Resonemanget bakom domen ligger enligt Mikael Ruotsi i linje med bedömningen i det gamla målet.

– Eftersom han uttalade sig i den kontext han gjorde – i predikstolen i en kyrka dit de som ville höra hans predikan hade kommit – så tyckte man inte att det skulle straffas. Kort senare fälldes personer som lagt flygblad med liknande yttranden i skåpen på en gymnasieskola. Där tyckte man att barnen inte hade bett om att få dem.

Viktigt för demokratin

En del i HD:s resonemang handlar om vikten av en fri och öppen debatt. Målet gäller yttranden i en politisk församling, men implikationerna av domen blir sannolikt bredare än så, tror Mikael Ruotsi.

– I de fall där man yttrar något inom ramen för en verksamhet som enligt HD:s och Europadomstolens praxis anses särskilt viktig för utövandet av enskildas rättigheter eller det demokratiska samhället så finns en vidare yttrandefrihet än i sammanhang där man bara vill kasta smuts på folk.

TT: Samma regler skulle gälla för en debatt i direktsänd tv som i en plenisal?

– Min bedömning är att det inte behöver vara någon större skillnad mellan de situationerna. Det behöver inte nödvändigtvis vara politiker som yttrar sig, utan det kan vara andra debattörer också.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons