Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: För stort tålamod med åtalade läraren

Skolans rektor hade vid fyra tillfällen haft varnande samtal med den våldtäktsåtalade läraren i Borås – ändå tilläts han arbeta kvar.
Skolan hade troligen kunnat avsluta anställningen tidigare, enligt experter.
Brott • Publicerad 13 oktober 2022
Varningssignaler fanns redan innan de konkreta brottsmisstankarna kom fram i fallet med den våldtäktsåtalade läraren i Borås. Arkivbild.
Varningssignaler fanns redan innan de konkreta brottsmisstankarna kom fram i fallet med den våldtäktsåtalade läraren i Borås. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Varningssignaler fanns redan 2019 om den lärare som nu åtalats för att ha utsatt 15 elever för övergrepp och sexuella ofredanden.

Misstankarna mot mannen uppstod på våren 2021, varpå han stängdes av från sin tjänst. Men innan dess hade rektorn haft totalt fyra samtal med läraren om opassande beteende gentemot barn.

Annons

– Det har varit korrigerande samtal och den misstänkte har fått tydliga instruktioner och tydlig feedback, men inga andra konsekvenser än så, sade Hayne Hedin, tillförordnad chef på kommunens grundskoleförvaltning, i samband med åtalet.

"Onödigt stort tålamod"

Birgitta Nyström, professor i civilrätt med inriktning på arbetsrätt vid Lunds universitet, säger att det troligtvis handlar om så kallade las-varningar.

– Det handlar om att man måste varna någon om att de gör fel innan man kan säga upp någon av personliga skäl. Det är ingen disciplinär påföljd, säger hon.

Syftet är att man som anställd ska få veta arbetsgivarens inställning till något och därmed få en chans att bättra sig, berättar Mikael Hansson, universitetslektor i civilrätt med inriktning på arbetsrätt vid Uppsala universitet.

– Men att man skulle behöva hålla fyra samtal om någonting som är grund för att skiljas från tjänsten, då kanske arbetsgivaren har haft onödigt stort tålamod, säger han.

Även Birgitta Nyström anser att fyra samtal är mycket.

– Det är som andra typer av misskötsamhet. Kommer man för sent en gång kan det förlåtas, men kommer jag för sent gång på gång och arbetsgivaren gång på gång påtalar det så blir det en annan sak, säger hon.

"Betydligt allvarligare"

Särskilt känsligt blir det när det handlar om elever.

– Förhållandet mellan lärare och elev är känsligt. Det är ungefär som sjukvårdspersonal och patient, någon är typiskt sett i ett ganska skört läge, säger hon.

– Det är betydligt allvarligare i sådana situationer.

Annons

Samtidigt, betonar både Birgitta Nyström och Mikael Hansson, känner de inte till alla detaljer i det aktuella ärendet.

TT: Behövs det fler verktyg för att arbetsgivare ska kunna agera annorlunda?

– Jag vet inte vad det skulle vara. Det är nog mer en fråga om att använda de verktyg som finns, säger Mikael Hansson.

"Inte acceptabelt sätt"

Kort efter åtalet har ytterligare två anställda inom Borås stads grundskoleverksamhet stängts av. En av dem ska ha närmat sig barn "på ett närgånget och inte acceptabelt sätt." Personen är inte polisanmäld.

– I de fall där vi bedömer att det kan handla om brott, då polisanmäler vi ju. I detta fall har vi gjort bedömningen att ärendet inte ska polisanmälas. Men om vi under den arbetsrättsliga utredningens gång får ny information skulle det teoretiskt kunna leda till en polisanmälan, säger Hayne Hedin till TT.

Den andra avstängda medarbetaren ska ha betett sig på ett "oacceptabelt sätt" och är polisanmäld. Hayne Hedin vill inte berätta om beteendet varit riktat mot elever.

– I det ärendet kan jag inte kommentera mer, eftersom det finns en risk för att utredningar påverkas, säger han.

Kanske prövas

Han vill heller inte säga om de båda avstängda är pedagoger, eller om de har andra arbetsuppgifter.

Enligt Hayne Hedin har Borås stad inte vänt sig till Skolinspektionen vad gäller de två senaste fallen.

– Det första ärendet (som lett till åtal, reds anm) är däremot anmält till Skolinspektionen. Syftet är att ärendet så småningom kanske prövas av Lärarnas ansvarsnämnd.

Annons

Ansvarsnämnden kan utdela varningar eller frånta en lärare dess yrkeslegitimation.

Detta har hänt

Misstankarna mot den dåvarande läraren på en skola i Borås uppstod på våren 2021, varpå han stängdes av från sin tjänst. Först i juni i år hade utredningen dock kommit så långt att mannen kunde häktas.

Den 7 oktober åtalades mannen för tre fall av våldtäkt mot barn och över tjugo fall av sexuellt ofredande. Han misstänks även för bland annat flera fall av misshandel och olika barnpornografibrott. Åtalet omfattar 15 elever, och brotten har enligt åtalet begåtts under flera års tid.

Enligt försvarsadvokaten Lars Almlöf sökte mannen hjälp för sin dragning till barn redan 2018.

Den 10 oktober stängdes ytterligare två medarbetare på två andra skolor i Borås av från sina tjänster. En av dem ska ha närmat sig barn "på ett närgånget och inte acceptabelt sätt". Gällande den andra har kommunen endast sagt att personen betett sig "oacceptabelt". I ett av fallen har en polisanmälan gjorts.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons