Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Ett nytt åtal påverkar inte Trumps planer

Expresidenten Donald Trump har återigen på eget initiativ meddelat att han är mål i en utredning – den här gången kring stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.
– Trump brukar göra så för att väcka sympati, säger Uppsalaprofessorn Dag Blanck.
USA • Publicerad 18 juli 2023
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Enligt Trump har han nu fyra dagar på sig att anmäla sig till åtalsjuryn.

Förmodligen betyder det att han ska höras av en åtalsjury, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Annons

Systemet med åtalsjury finns inte i Sverige. Enligt Blanck är det en jury som arbetar i avskildhet. Åklagaren leder juryn och de bestämmer om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal.

– Två gånger tidigare har en åtalsjury bestämt att det funnits tillräckliga bevis mot Trump. Dels i New York gällande bokföringsbrott, dels i Miami som gäller brott i samband med de hemliga dokument Trump hade hemma, säger Blanck.

Vill väcka sympati

Samma sak kan ske i det här fallet, enligt Blanck. Ett nytt åtal kan väckas.

– Men än så länge vet vi bara att han är ett mål i utredningen. Och det är kanske inte så oväntat egentligen.

Blanck säger att Trump fortsätter med strategin att själv tala om för sina väljare och omvärlden att han är under utredning – vilket inte är så vanligt, konstaterar Blanck.

– Trump brukar göra så för att väcka sympati. Han kallar åklagaren för "galen" och det har han gjort i de två andra fallen också. Han hävdar att det är en häxjakt och att anklagelserna är ogrundade.

– Det är mycket troligt att han fortsätter på den linjen även här.

Inget formellt stoppar

Om åtal skulle väckas finns det inget formellt som påverkar Trumps planer på att bli republikanernas presidentkandidat för valet 2024, enligt Blanck.

– I realiteten, i 99 fall av 100 skulle en person under åtal förmodligen ha sämre chans. Men det får vi se med Donald Trump. De två åtal som hittills har kommit verkar inte ha missgynnat honom bland hans trogna republikanska väljare. Där har han snarare stärkt sin ställning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons