Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: "En lågintensiv situation"

Drabbningarna mellan palestinier och israelisk polis på Tempelberget i Jerusalem sker när ramadan sammanfaller med den judiska påsken pesach.
Israel • Publicerad 15 april 2022
Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Arkivbild
Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Över 150 personer har skadats och hundratals gripits i oroligheterna på fredagen. Sammandrabbningarna sker efter några veckor av palestinska blodiga våldsdåd och en ökad aktivitet på Västbanken av den israeliska militären.

– Det är inte säkert att det hänger ihop, men våldsamheter gör att spänningar höjs på alla sidor, vilket i sin tur triggar igång radikala strömningar. Det fanns stora farhågor om att ramadan skulle bli oroligt, precis som förra året, säger Anders Persson, statsvetare som forskar om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Annons

– Det är en lågintensiv situation, med våldsamheter nästan varje dag i Israel och i de palestinska områdena, som gör att det kokar. Men ännu kokar det inte över.

"Oerhört känsligt"

Enligt israeliska myndigheter inleddes fredagens oroligheter med att maskerade personer med palestinska flaggor och Hamasflaggor började skjuta fyrverkerier och kasta sten från området vid al-Aqsamoskén.

Följden blev att israeliska säkerhetsstyrkor gick in i det för muslimerna heliga området.

– Att aktivisterna använder moskéerna som baser för att förvara stenar eller fyrverkerier är känsligt. Israelisk militär var inne i och uppe på taket på Al-Aqsamoskén, Islams tredje heligaste plats. Det är oerhört känsligt och gör att många pro-palestinska bedömare ser det här som en attack mot moskén, säger Anders Persson.

Svårbedömt läge

Sammanfattningsvis ser han läget som svårbedömt. Det som händer är förväntat och har hänt förr, samtidigt som fredagens oro verkar ha bedarrat.

– Men det kommer av allt att döma bli en väldigt orolig ramadan och judisk och kristen påsk. Går det att undvika större terrorattacker och större israeliska militäroperationer går det kanske att få saker och ting att lugna ner sig.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons