Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Europas största gasfält kan stängas i höst

Ekonomi • Publicerad 15 juni 2023
Gasfältet i Groningen i norra Nederländerna, Europas största, kan stängas i höst. Arkivbild
Gasfältet i Groningen i norra Nederländerna, Europas största, kan stängas i höst. ArkivbildFoto: Peter Dejong AP/TT

Den nederländska regeringen är på väg mot att fatta beslut om att helt stänga Europas största gasfält i Groningen i oktober. Stängningen kan strypa EU:s gasbuffert inför nästa vinter.

Gasfältet kommer att stängas den 1 oktober, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor med insyn i processen. Källorna vill vara anonyma då planerna inte är offentliga.

Annons

Det avgörande beslutet om Groningen-fältet ska enligt Bloomberg fattas på ett regeringsmöte senare i juni, enligt en talesperson för den nederländska regeringen.

Groningenfältet, som började producera naturgas redan 1963, har varit en stor naturgaskälla för stora delar av Västeuropa och även en hörnsten i finansieringen av den nederländska statens budget i många år.

Regionalt har fältet fått hård kritik, då det orsakat hundratals jordskalv på upp till 3,6 på Richterskalan och bland annat skadat tusentals bostäder i området.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons