Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU utvidgar sanktioner mot Iran

EU inför sanktioner mot fyra personer och sex regimanknutna enheter som anses ansvariga för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheter i Iran, enligt ett pressmeddelande.
EU/Iran • Publicerad 16 september 2023
Sanktionspaketet är det tionde i ordningen i år. Arkivbild.
Sanktionspaketet är det tionde i ordningen i år. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Listan inkluderar bland annat den statligt kopplade nyhetsbyrån Tasnim och polischeferna i provinserna Mazandaran och Fars.

Sanktionspaketet är det tionde i ordningen i år. Totalt omfattas 227 individer och 43 enheter av sanktionerna som bland annat innebär frysta tillgångar, reseförbud till EU och andra ekonomiska sanktioner.

Annons

Sanktionerna införs till årsdagen av 22-åriga Mahsa Aminis död. Hon dog i samband med att hon gripits av Irans moralpolis och har efter sin död blivit en symbol för det politiska motståndet i landet.

Även USA och Storbritannien har utfärdat nya sanktioner, mot bland annat nyhetsbyråer och medlemmar av regeringens säkerhetsstyrkor.

Nasser Kanani, talesperson för Irans utrikesdepartement, kallar sanktionerna "illegala och odiplomatiska" och fördömer "löjeväckande och hycklande" stöd för proteströrelsen.

För ett år sedan blev Mahsa Aminis död startskottet för protester där hundratals dödades och tusentals fängslades i vad regimen anser vara upplopp som hetsats fram av utländska regeringar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons