Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU-stöd till torkdrabbat jordbruk snabbutreds

Jordbruk • Publicerad 13 juli 2023
Svenska jordbruk som drabbats av torkan får EU-stöd. Arkivbild.
Svenska jordbruk som drabbats av torkan får EU-stöd. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Höga temperaturer och torka under försommaren oroar många av landets jordbrukare, som befarar svaga skördar och intäktsbortfall.

Men tidigare i veckan beslutade EU-kommissionen om ett stödpaket från EU:s jordbruksreserv på totalt 3,7 miljarder kronor. Av det tilldelas Sverige cirka 64 miljoner kronor, med möjlighet till nationell medfinansiering upp till 200 procent.

Annons

Det blir Jordbruksverkets uppgift att föreslå hur stödet till torkdrabbade jordbruksföretag ska fördelas, har regeringen beslutat. Myndigheten har inte lång tid på sig, då uppdraget ska redovisas senast den 4 augusti.

Regeringen ser även behov av åtgärder på längre sikt. "Regeringen arbetar därför även med en översyn av den nationella livsmedelsstrategin", säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons