Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU: Snabba på om stödet till Ukraina

Vi måste ha snabba beslut om nästa miljardstöd till Ukraina, manar EU-kommissionen. Nu kommer förslaget om hur det ska se ut.
EU • Publicerad 8 november 2022
EU:s finansansvarige vice kommissionsordförande Valdis Dombrovskis och Tjeckiens finansminister Zbynek Stanjura vid ett möte i Prag i september. Arkivfoto.
EU:s finansansvarige vice kommissionsordförande Valdis Dombrovskis och Tjeckiens finansminister Zbynek Stanjura vid ett möte i Prag i september. Arkivfoto.Foto: Roman Vondrous/CTK/AP/TT

Totalt 18 miljarder euro – nästan 200 miljarder svenska kronor – är vad EU-kommissionen vill kunna erbjuda till Ukraina under 2023. Pengarna är främst tänkta som långsiktiga lån och ska skeppas över i form av 1,5 miljarder euro i månaden.

– Vi bör sikta på en första utbetalning redan i januari. Kommissionen kommer att presentera sitt förslag i morgon. Vårt mål är att få det godkänt av EU-parlamentet och ministerrådet före årsskiftet. Det måste beslutas snabbt, sade kommissionens finansansvarige viceordförande Valdis Dombrovskis på presskonferensen efter tisdagens EU-finansministermöte i Bryssel.

Nej från Budapest?

Annons

Frågan är bara om alla medlemsländer verkligen är redo att arbeta så hastigt. Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto säger exempelvis bestämt nej till att gemensamt låna ihop pengarna till Ukraina.

– Vi kommer definitivt inte att stödja något gemensamt EU-lån på det här området. Vi stödde gemensamma lån under coronapandemin och det var mer än nog, sade utrikesministern i ett tal i Bulgarien i måndags.

Väntar på pengar

Grannlandet Tjeckien, som är höstens ordförandeland i EU:s ministerråd, trycker dock på. Och det gäller även för den del av årets redan fastslagna stöd till Ukraina som EU ännu inte kunnat enas om att betala ut, på tre miljarder euro.

Närmast skamligt, tycker finansminister Zbynek Stanjura.

– Det är väldigt svårt att se de ukrainska ministrarna i ögonen. Vi har lovat hjälp. De har problem med infrastruktur, med socialsystemet, med sin budget. Det är väldigt svårt att förklara för dem varför vi inte är kapabla att uppfylla löften som getts av våra stats- och regeringschefer, sade Stanjura på presskonferensen efter tisdagsmötet i Bryssel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons