Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU-krav: Betala snabbare till småföretag

Småföretag ska snabbare få sina fakturor betalda, hoppas EU-kommissionen med nya förslag. Och ännu ett försök görs för gemensamma regler för bolagsbeskattningen.
EU • Publicerad 12 september 2023
EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton och ekonomikommissionären Paolo Gentiloni. Arkivfoto.
EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton och ekonomikommissionären Paolo Gentiloni. Arkivfoto.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Enligt EU-kommissionens beräkningar kostar det ekonomin i EU över 100 miljarder kronor om året att småföretag tvingas jaga på för att få sina fakturor betalda. Hälften betalas inte i tid och en fjärdedel av alla konkurser kopplas till obetalda fakturor.

Det ska nu avhjälpas med krav i hela EU på betalning inom 30 dagar när småföretagen skickar räkningar till andra företag.

Annons

Parallellt vill man att småföretag som verkar permanent i flera länder ska få möjlighet att betala sin företagsskatt endast där de har sitt huvudkontor.

– Det betyder en enda deklaration, en regelbok, en skattemyndighet (att hantera), säger ekonomikommissionären Paolo Gentiloni på en presskonferens i Strasbourg.

För storföretagen gör samtidigt kommissionen ännu ett försök att få till gemensamma skatteregler. Efter sex års oenighet om förslaget om en konsoliderad bolagsskattebas (förkortad CCCTB på engelska) lanseras nu ersättaren Befit, med gemensam skattebas för alla företag i de största företagsgrupperna.

Systemet, som kommissionen hoppas kunna införa från den 1 juli 2028, ska omfatta alla företagsgrupper med en totalinkomst i EU på minst nio miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons