Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU: Kina vill skapa en ny världsordning

EU kämpar med en förnyad strategi för att hantera Kinas växande globala makt.
Kinas ambition är att skapa en ny världsordning, varnar ett EU-dokument.
– Vi utbyter 2,7 miljarder euro varje dag, så vi kan glömma att vi kan frikopplas oss från Kina, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.
Politik • Publicerad 12 maj 2023
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M), Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och EU:s höge representant för utrikesfrågor Josep Borrell på EU:s informella utrikesministermöte.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M), Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och EU:s höge representant för utrikesfrågor Josep Borrell på EU:s informella utrikesministermöte.Foto: Jonas Ekströmer/TT

EU:s utrikesministrar träffas på fredagen och lördagen för ett informellt möte i Arlanda stad norr om Stockholm. På agendan finns diskussioner om EU:s framtida relation till Kina.

I ett diskussionspapper som tagits fram av EU:s utrikestjänst står att Kinas tydliga ambition är att bygga en ny världsordning, vars centrum är Kina. Där påpekas också att kinesisk nationalism är på framväxt, liksom landets militära styrka.

Annons

Samtidigt konstateras att EU:s relation till Kina är komplex, eftersom de både är ideologiska rivaler, ekonomiska konkurrenter och partners på olika områden.

Kan inte frikoppla

EU:s utrikeschef Josep Borrell understryker hur beroende EU är av handel med Kina.

– Vi utbyter 2,7 miljarder euro varje dag, så vi kan glömma att vi kan frikopplas oss från Kina, säger han på utrikesministrarnas möte.

– Det är omöjligt att lösa de största globala utmaningarna utan Kina. Vi kan glömma att lösa klimatfrågan utan Kina.

Vissa EU-länders regeringar befarar att EU inte har vaknat upp inför det kinesiska hotet och går alltför försiktigt fram. "Det ser ut som om vi föredrar att trycka på snooze-knappen igen", säger en hög EU-diplomat till Politico.

– Vi får inte göra samma misstag med Kina som vi gjort med Ryssland, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

– Vi kan inte stå passiva och titta på när en ny världsordning växer fram.

Extra känsligt

Enligt diskussionspappret från EU:s utrikestjänst är inte EU:s önskan att hindra nya länder från att bli mäktiga, utan att se till deras framväxande makt inte skadar EU:s intressen.

Den förnyade Kinastrategin ska för första gången tas upp av EU:s stats- och regeringschefer på EU-toppmötet i juni. Diskussionen är extra känslig eftersom USA:s rivalitet med Kina hårdnar.

Det finns en rädsla på sina håll i EU för att dras in i den konflikten, särskilt när det gäller USA:s stöd till Taiwan gentemot Kina. Frankrikes president Emmanuel Macron skapade uppståndelse när han under ett besök i Kina i april sade att Europa inte bör följa vare sig Washington eller Peking eller blir indraget i en eskalering om Taiwans framtid.

Annons

Det fick Tysklands försvarsminister Boris Pistorius att protestera genom att säga att det aldrig funnits någon fara för att Europa ska bli en tjänare åt USA. Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock uttryckte sig mer diplomatiskt när hon anlände till utrikesministermötet i Arlanda stad.

– Vi vill samarbeta med Kina på alla områden där samarbete är möjligt.

Inga beslut fattas

Värden för mötet, Sveriges utrikesminister Tobias Billström, ser som sin uppgift att föra EU-länderna närmare varandra i frågan.

– Det viktiga är att skapa mer solidaritet och enhet och fördjupa det transatlantiska samarbetet (med USA) kring Kinapolitiken, säger han.

Inga beslut ska dock fattas på utrikesministermötet.

Diskussionspapperet från EU:s utrikestjänst pekar på Taiwan och Rysslands krig mot Ukraina, som de två känsligaste frågorna som berör Kinarelationen just nu.

EU vill att Kina pressar Ryssland till att avsluta kriget. Dessutom diskuterar EU just nu ett elfte sanktionspaket mot Ryssland, som också syftar till att stoppa vidareexport av vissa EU-produkter från länder utanför EU till Ryssland. Det skulle kunna drabba kinesiska företag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons