Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nollutsläpp att vänta från bilar i EU

Alla nya stadsbussar i EU ska vara utsläppsfria redan år 2030, hoppas EU-kommissionen och kräver också 90-procentiga utsläppsminskningar från tunga lastbilar.
Samtidigt bekräftas höstens uppgörelse om att alla nya personbilar måste vara utsläppsfria senast år 2035.
EU • Publicerad 14 februari 2023
Bilavgaser i Stockholm 2012. År 2035 är det tänkt att inga nya bilar ska få släppa ut avgaser i EU. Arkivfoto.
Bilavgaser i Stockholm 2012. År 2035 är det tänkt att inga nya bilar ska få släppa ut avgaser i EU. Arkivfoto.Foto: Pontus Lundahl/TT

De nya förslagen om bussar och lastbilar presenterades på en presskonferens i Strasbourg vid 15-tiden.

"År 2050 måste nästan alla fordon på våra vägar vara utsläppsfria. Vår klimatlag kräver det, våra städer kräver det och våra tillverkare växlar nu upp för att ta sig dit", hälsar klimatansvarige vice kommissionsordföranden Frans Timmermans i ett pressmeddelande.

Annons

Förslaget innebär att de tunga fordonens utsläpp ska fasas ut och ha minskat med 45 procent från 2030, 65 procent 2035 och 90 procent från år 2040.

Bilutsläpp

Parallellt har EU-parlamentet godkänt den preliminära uppgörelse om personbilarnas utsläpp som nåddes med medlemsländerna i höstas. 340 ja-sägande ledamöter vann mot mot 279 nej och 21 nedlagda på tisdagen.

"Äntligen har vi, och framför allt industrin, en konkret tidsram att förhålla oss till. Vi gröna är glada att ett förbud från 2035 är på plats, men samtidigt är det ett decennium för sent", hälsar svenske Jakop Dalunde (MP) via sms.

"Ett historiskt viktigt beslut. Vi kan inte fortsätta släppa ut nya bensin- och dieselbilar på våra vägar i all oändlighet", skriver kollegan Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Fit for 55

Alla svenska ledamöter på plats röstade ja, förutom SD:s Johan Nissinen och Charlie Weimers och den förre SD-ledamoten Peter Lundgren.

Uppgörelsen är en del av EU:s stora klimatpaket, Fit for 55, och innebär även en målsättning att 55 procent av alla bilar och 50 procent av alla skåpbilar ska vara utsläppsfria redan år 2030.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons