Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU granskar statens miljardstöd till SAS

EU-kommissionen inleder en undersökning om den svenska och danska statens miljardstöd till SAS under pandemin var förenligt med unionens statsstödsregler, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.
Ekonomi • Publicerad 4 juli 2023
SAS fick cirka 1 miljard euro, motsvarande 11 miljarder kronor, i stöd från svenska och danska staten under pandemin. Arkivbild.
SAS fick cirka 1 miljard euro, motsvarande 11 miljarder kronor, i stöd från svenska och danska staten under pandemin. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen NTB/TT

Åtgärden godkändes först av kommissionen i augusti 2020, som alltjämt bedömer att stödet ligger i linje med reglerna för utbetalning av coronastöd – med undantag för mekanismen för återbetalning.

Kommissionen skriver att det måste säkerställas att Danmark och Sverige får tillräcklig avkastning för sin investering och att SAS får incitament att köpa tillbaka de aktier som Danmark och Sverige har förvärvat så snabbt som möjligt.

Annons

Margrethe Vestager, EU-kommissionär för konkurrensfrågor, uppger i ett uttalande att ett positivt beslut från kommissionen bör väntas när mekanismen har justerats.

Kommissionen räknar med att processen kan vara färdig före årsskiftet.

I maj underkände EU-domstolen det ursprungliga beslut om godkännande av statsstödet. Detta efter att det irländska flygbolaget Ryanair hävdat att miljardstöden som flygbolag som SAS och Lufthansa mottog under pandemin ledde till snedvriden konkurrens på marknaden.

Ett beslut som kommissionen nu alltså inte överklagar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons