Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ersättning till skolor utreds ännu en gång

Skolminister Lotta Edholm (L) har aviserat en utredning som ska se över finansieringssystemet för skolan. Utredningen behövs, säger hon dagarna innan hon tar emot ett betänkande som tar upp just den frågan.
Utbildning • Publicerad 2 november 2022
Ökad statlig styrning av skolan har diskuterats – och utretts – länge. En tredje utredning är aviserad. Arkivbild.
Ökad statlig styrning av skolan har diskuterats – och utretts – länge. En tredje utredning är aviserad. Arkivbild.Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

I Tidöavtalet har regeringen och SD kommit överens om en "ny likvärdig skolpeng", en statlig skolpengsnorm för att öka likvärdigheten mellan landets skolor.

– Om vi ska kunna förbättra likvärdigheten i den svenska skolan måste det också bli mer likvärdiga ekonomiska resurser till skolorna, säger Edholm till Dagens Nyheter.

Annons

Det handlar främst om stora skillnader mellan olika kommuner, men också om skillnader mellan kommunala och fristående skolor.

– Den kommunala skolan har till skillnad från friskolorna en skyldighet att ta emot alla elever. Det kostar mer. Men kommunerna måste också bli bättre på att tala om hur mycket mer det kostar, säger Edholm till tidningen.

"Blir upprörd"

Men en ny utredning är inte vad som behövs, kritiserar Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

– Jag blir upprörd. Det finns redan väldigt väl utrett hur finansieringen kan se ut och hur skolornas uppdrag skiljer sig åt. Det blir ännu en regering som gömmer sig bakom utredningar. Det är inte utredningar som fattas, det är handling, säger hon till Skolvärlden.

Den förra regeringen lät utreda just ökat statligt skolansvar, bland annat vad gäller finansieringen. Uppdraget till utredaren Thomas Persson var att hitta en finansieringsmodell som är socioekonomiskt viktad och tar hänsyn till olika skolhuvudmäns och skolors olika förutsättningar. Utredningen tillsattes när januariavtalet gällde, och betänkandet ligger sedan en tid färdigt för överlämning till den nya skolministern.

Skarpa förslag

Tidigare har en annan utredning föreslagit en möjlighet för kommuner att dra av en del av friskolornas skolpeng, då kommunerna har extrakostnader för att alltid kunna erbjuda alla elever skolplats.

Men Lotta Edholm vidhåller att en ny utredning behövs.

– Thomas Perssons utredning ger en bred bild av hur det ska gå till om man förstatligar skolan, men lämnar inga skarpa förslag på vilka lagändringar som krävs. Min bild är att man behöver tillsätta en utredning som tittar över en nationell skolpengsnorm och kommer med tydliga förslag på lagändringar, säger hon till TT.

Enligt Lotta Edholm tar hon emot utredningsförslaget nästa vecka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons