Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Idel positiva ord mellan Erdogan och Putin

Det var idel positiva ord och tal om samarbete när Turkiets och Rysslands ledare träffades i Kazakstans huvudstad Astana. Turkiet säger sig jobba mot målet eldupphör och ett slut på blodspillan i Ukraina så snart som möjligt.
Kazakstan • Publicerad 13 oktober 2022
Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin i Astana.Foto: Vjatjeslav Prokofjev/Sputnik/AP/TT

– En rättvis fred kan nås genom diplomati. Det kan inte finnas vinnare i ett krig och inte heller förlorare i freden, sade Turkiets auktoritäre ledare Recep Tayyip Erdogan i ett tal inför mötet, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

När han sedan satt ned med sin kollega Vladimir Putin sade den ryske ledaren att Turkiet kan bli ett nytt internationellt "gas-nav". Turkiet är den mest pålitliga vägen för gas – underförstått rysk fossil sådan – till Europa, sade Putin enligt nyhetsbyrån Interfax.

Annons

De ledningar som finns längre norrut går bland annat genom Ukraina, där ju Putin för ett invasionskrig, och under Östersjön, där ledningarna utsatts för sabotage.

De båda slätade också över tidigare motsättningar om jätteatomkraftsbygget Akkuyu, en anläggning som ska ligga i Turkiet men ha ryska ägare. Liksom många andra kärnkraftsbyggen är Akkuyu försenat, men Putin säger att det första bränslet ska kunna levereras nästa år – viktig symbolik, i och med att Turkiet i sin nuvarande form då firar 100 år.

Erdogan har även samtalat med sin auktoritäre kollega från Belarus, Aleksandr Lukasjenko, i Astana, men ingen information om vad de avhandlade har läckt ut.

Det stora toppmötet i Kazakstan hålls inom ramen för ett forum kallat Interaktion och förtroendebyggande åtgärder i Asien (på engelska förkortat Cica).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons