Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Erdogan: Sverige har inte gjort tillräckligt

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har ännu en gång upprepat sin skepsis mot Sveriges Natoansökan. Denna gång i ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden.
Nato • Publicerad 9 juli 2023
USA:s president Joe Biden och hans turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.Foto: Made Nagi/AP/TT

Erdogan ska ha sagt att "de positiva steg Sverige har tagit mot Turkiets godkännande inte är till någon nytta när PKK fortsätter att verka i Sverige", enligt det turkiska presidentkansliet.

Vidare ska Erdogan ha sagt till Biden att det inte är rätt att koppla köpet av F16-plan till ett godkännande av Sveriges Natoansökan.

"Låt oss få det gjort"

Annons

Enligt Biden vill Erdogan fortfarande behandla frågan om F16.

– Jag sade till honom att vi vill ha ett avtal med Sverige, så låt oss få det gjort, sade Biden vid en presskonferens efter telefonsamtalet.

Biden och Erdogan kommer även att mötas under Natotoppmötet i Litauens huvudstad Vilnius som börjar på tisdagen.

Samtalen kommer att fokusera på "Ukrainas position i Nato, Sveriges Natomedlemskap och leveransen av F16-plan".

Kristersson möter Erdogan

På måndagseftermiddagen ska Erdogan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) träffas på ett extramöte i Vilnius under ledning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Vi kommer att mötas tillsammans med våra experter för att sätta oss ner och titta på konkreta detaljer och se vad det finns för skillnader mellan Sveriges och Turkiets positioner, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i Bryssel i fredags.

Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att "det råder febril diplomatisk aktivitet just nu".

– Dels från amerikanskt håll, dels från svenskt håll och dels från Nato, för att övertyga Turkiet. Jag tror att det rör sig om både hårda nypor och morötter från amerikanskt håll för att komma överens, sade Levin till TT tidigare i veckan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons