Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Erdogan ryter till om svenskt Natomedlemskap

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger med eftertryck att ett svenskt Natomedlemskap inte ska kopplas till den turkiska begäran om att få köpa amerikanska F-16-plan.
– En sådan inställning gör oss allvarligt upprörda.
Nato • Publicerad 10 september 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på en presskonferens i New Delhi.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på en presskonferens i New Delhi.Foto: Dar Yasin/AP/TT

Erdogans senaste utspel om den turkiska inställningen till det svenska medlemskapet gjordes i samband med G20-mötet i Delhi i Indien.

Erdogan sade på en presskonferens på söndagen att frågan kom upp i ett kort, ickeformaliserat samtal med USA:s president Joe Biden, rapporterar den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Annons

– Vi hade ett snabbt samtal med Biden. Vi diskuterade också frågan om (det amerikanska stridsplanet) F-16, sade Erdogan.

– Tråkigt nog så fortsätter vänner att ta upp Sverige när det handlar om F-16, sade Erdogan och konstaterade med emfas att detta upprör Turkiet.

Ankara begärde i oktober 2021 att få köpa 40 F-16-plan från USA samt att få tillgång till teknik och utrustning för att uppgradera 79 stridsplan som Turkiet redan har.

Affären beräknas vara värd 6 miljarder dollar, motsvarande cirka 67 miljarder kronor.

Men USA och den beslutande kongressen motsätter sig för närvarande en försäljning. En anledning är Turkiets förhalning av att godkänna ett svenskt Natomedlemskap.

Erdogan hänvisade på söndagen att beslutet om att ratificera medlemskapet inte är hans:

– Jag har inte den befogenheten att jag kan bestämma detta på egen hand. Det måste godkännas av parlamentet. Sverige måste uppfylla sina åtaganden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons