Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Erdogan: Nato-ja först när parlamentet öppnar

Det ser ut att dröja till oktober innan det turkiska parlamentet ratificerar Sveriges Natoansökan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger på en pressträff att Sveriges Natoansökan kan läggas fram först när parlamentet öppnar igen i höst.
Politik • Publicerad 12 juli 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller pressträff på Nato-toppmötet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller pressträff på Nato-toppmötet.Foto: Pavel Golovkin/AP

– För närvarande är det turkiska parlamentet inte samlat, när väl parlamentet återöppnar kommer talmannen i vårt parlament så klart att föra upp frågan överst på dagordningen, säger Erdogan i Vilnius, där Natotoppmötet avslutas på onsdagen.

I måndags möttes statsminister Ulf Kristersson och Erdogan tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. En överenskommelse slöts, som bland annat innebär att Erdogan ska lämna över Sveriges Natoansökan till det turkiska parlamentet för ratificering.

Annons

Någon exakt tidsplan anges inte, men både Kristersson och Stoltenberg sade att det ska ske "så snart som möjligt".

Utrikesminister Tobias Billström (M) har därefter i olika intervjuer sagt att det skulle kunna ske inom de närmaste veckorna.

"Så snart som möjligt"

Men Turkiets parlament stänger i dagarna för sommaruppehåll och öppnar igen först den 1 oktober. Parlamentet kommer också att behöva behandla frågan i olika utskott innan ansökan kan ratificeras, därefter ska den tillbaka till Erdogan för ett slutligt godkännande.

– Självklart vill vi att den här processen slutförs så snart som möjligt, säger Erdogan.

Samtidigt slår han fast att parlamentet inte kommer att kallas in för något extra möte under sommaruppehållet.

På pressträffen understryker Erdogan återigen att Sverige måste göra mer för att bekämpa terrorism. Och han fördömer koranbränningar som något barbariskt som drabbar miljoner muslimer.

Den turkiske presidenten uppger också att den svenska regeringen måste presentera en "färdplan" för hur man tänker fortsätta terrorbekämpningen i Sverige. Detta ska göras innan en ratificering ens kan bli aktuell, enligt Erdogan.

– Den svenska regeringen måste nu lämna över denna färdplan. Därefter kommer vi att lämna över färdplanen till vårt parlament, säger han.

Ungern diskuterar i veckan

Av Natos 31 medlemsländer är det bara Turkiet och Ungern som ännu inte ratificerat den svenska medlemsansökan.

Tidigare på onsdagen kom uppgifter om att den ungerska regeringen ska diskutera Sveriges Natoansökan senare denna vecka. Regeringen ska mötas för en tredagarssession där den kan komma att enas om ett datum för när parlamentets ratificering kan ske, uppger den lokala tv-stationen ATV enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Annons

Från Budapest sades på tisdagen att det nu bara är "en teknikalitet" att ratificera det svenska medlemskapet.

Det ungerska parlamentet har redan klarat av debatt och utskottsbehandling om den svenska Natoansökan. Det gjordes den 27 mars i samband med att Finland ratificerades. Det enda som återstår är alltså själva beslutet, vilket teoretiskt kan gå på fem minuter. Det ungerska parlamentet är nu på sommarledighet, men kan kallas in med kort varsel.

Fakta: Vägen in i Nato

Sverige och Finland ansökte samtidigt om Natomedlemskap den 18 maj 2022. Vid Natos toppmöte i Madrid den 29 juni togs beslut om att bjuda in länderna, varpå anslutningsprotokollen undertecknades den 5 juli.

I samtliga Natoländer utom Ungern och Turkiet godkändes sedan medlemskapen av ländernas parlament under sommaren och början av hösten 2022.

Sedan Natos generalsekreterare besökt Turkiet i februari 2023 och efter ett tjänstemannamöte i Bryssel den 9 mars mellan Sverige, Finland och Turkiet gav den turkiske presidenten den 17 mars klartecken för att säga ja till Finland.

Ungerns parlamentet röstade sedan ja till Finland den 27 mars, följt av ja från Turkiets parlament den 30 mars.

Den 4 april 2023 blev Finland formell medlem, då Turkiets utrikesminister överlämnade de turkiska handlingarna till sin USA-kollega vid ett Natomöte i Bryssel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons