Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Erdogan bekräftar: Val i maj – trots skalven

Valet i Turkiet genomförs som planerat den 14 maj, bekräftar Recep Tayyip Erdogan.
Det återstår att se hur den turkiske presidentens popularitet har påverkats av regeringens hantering av de dödliga skalven i februari.
Turkiet • Publicerad 1 mars 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under mötet med Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Ankara i november.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under mötet med Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Ankara i november.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

– Det turkiska folket kommer att göra det som är nödvändigt den 14 maj, säger Recep Tayyip Erdogan till parlamentsledamöter i Ankara enligt nyhetsbyrån AP.

Sedan de dödliga skalven för snart en månad sedan har det spekulerats i en eventuell senareläggning av president- och parlamentsvalen, något som nu dementeras av presidenten. Närmare 50 000 människor dog i skalven – de flesta av dem i Turkiet – och Erdogan utlyste ett tre månader långt undantagstillstånd.

Annons

Under onsdagens tal till ledamöter inom hans egna parti skällde presidenten ut de som kritiserat regeringens hantering av skalven. Överlevare i flera provinser har berättat hur de tvingades gräva fram nära och kära med sina bara händer eftersom regeringshjälpen lyste med sin frånvaro i flera dagar.

Lovar att bygga hus

I sitt utspel kom Erdogan inte med några detaljer kring hur valet ska organiseras i de svårast drabbade områdena – eller huruvida människor som tvingats flytta efter katastrofen kommer att kunna rösta där de befinner sig nu.

Än en gång lovar han att hundratusentals nya hus kommer att byggas innan året är slut.

– Vi ska ta bort bråten, vi ska läka såren. Vi kommer att förbättra det som förstördes och ge vårt folk ett bättre liv, säger han enligt AP.

Kan sitta till 2028

Än är det oklart vem eller vilka Recep Tayyip Erdogan ställs emot den 14 maj. Det största oppositionsblocket, bestående av sex partier, skulle ha presenterat sin gemensamma kandidat strax efter skalven, men offentliggörandet sköts upp.

Enligt turkiska regeringsvänliga Daily Sabah kan ett besked eventuellt ges under torsdagen.

Vinner Erdogan valet i maj kan han sitta kvar vid makten till år 2028. Innan skalven var presidentens popularitet i gungning, inte minst på grund av landets skyhöga inflation. Det återstår att se hur regeringens skalvrespons har påverkat Erdogans opinionssiffror.

Fakta: Valet i Turkiet

Den 14 maj 2023 håller Turkiet president- och parlamentsval. Drygt 60 miljoner turkar är röstberättigade.

Tidigare var datumet satt till den 18 juni, men med hänvisning till skolåret tidigarelade regeringen valet. Därmed hålls valet samma datum som Turkiet höll sitt första fria val 1950.

Om ingen presidentkandidat säkrar mer än 50 procent av rösterna den 14 maj kommer en andra runda att hållas den 28 maj.

Än är det inte klart vem eller vilka sittande president Recep Tayyip Erdogan (Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP), ställs emot. Det största oppositionsblocket, bestående av sex partier, väntas inom kort presentera sin gemensamma kandidat.

I parlamentsvalet ska väljare från 87 valdistrikt välja 600 ledamöter till en femårig mandatperiod i det turkiska parlamentet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons