Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

250 migranter nekas gå i land i Italien

Efter två veckor till havs har minderåriga och sjuka migranter på söndagen fått gå i land i Italien – samtidigt har ett hundratal avvisats.
Italien • Publicerad 6 november 2022
En del av migranter på räddningsbåten Humanitarian, vid hamnen Catania på Sicilien, får gå i land.
En del av migranter på räddningsbåten Humanitarian, vid hamnen Catania på Sicilien, får gå i land.Foto: Salvatore Cavalli/AP/TT

Efter påtryckningar från Frankrike och Tyskland beslutade Italien att två räddningsbåtar får gå i hamn på Sicilien.

Under söndagen fick först 144 sjuka, minderåriga och småbarn som varit ombord på tyska hjälporganisationen SOS Humanitys räddningsfartyg gå i land. Däremot avvisades 35 migranter som alla var män.

Annons

Den tyska organisationen har meddelat att de ska vidta rättsliga åtgärder och överklaga beslutet i italiensk domstol. Italien har beordrat fartyget att lämna hamnen men kaptenen vägrar att åka innan alla migranter har fått lämna fartyget.

Nytt fartyg i hamn

Senare under söndagen fick även ett fartyg tillhörande Läkare utan gränser lägga till i hamnen. Av dem tilläts 357 gå i land medan 215 personer nekades efter att migranterna utvärderats av italienska myndigheter.

Italiens utrikesminister Antonio Tajani har meddelat att sjuka personer, gravida kvinnor eller kvinnor med småbarn kommer att tas emot. Enligt inrikesminister Matteo Piantedosi ska migranter som inte är "kvalificerade" avlägsnas från Italiens territorialvatten.

Italiens nya högerextrema regering har lovat att slå ner hårt på migrantbåtar från Nordafrika till Europa.

Protest mot urval

Italienska oppositionsledamoten Aboubakar Soumahoro rasar över vad han kallar ett "urval av skeppsbrutna migranter" och har sagt att det bryter mot internationell lag. Han gick hårt åt Italiens premiärminister Giorgia Meloni för att behandla migranterna som objekt.

Det finns fortfarande två båtar tillhörande räddningsorganisationer som är fast ute på Medelhavet med räddade migranter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons