1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En skam hur vi män bär oss åt

Mitt namn är Rasmus Degerskär. Jag är 27 år och har tidigare spelat i bandet Vapenbröder, som gick i graven i vintras. Jag är legitimerad sjuksköterska och jobbar på en sex- och samlevnadsmottagning i Stockholm för män och transpersoner. Jag har fått en förfrågan av BLT om att skriva några rader kring jämställdhet. Det finns tusen ingångar, men jag tänkte ventilera lite om det där med att vara man. Eller snarare om att vara snubbe.

Valborgsmässoafton. Jag jobbar sent och möter upp mina vänner på en pub, som med timmarna utvecklas till ett disko av farligt dålig musik. Men vem tackar nej till det. Vi dansar och har skitkul, det är svettigt och förlösande. Men då kommer de där fulla snubbarna och pissar i rabatten. Ett gäng yngre kvinnor dansar i grupp och snubbe nr 1 närmar sig. De står i en ring, är i sin egna värld. Ingen annan är viktig. Han börjar gnida sig mot en av tjejernas rumpa, lägger handen på hennes axel. Snubben fortsätter trots att hon flera gånger trycker bort honom och säger nej. Jag frågar vad det är han inte förstår och han svarar att ”tjejer inte vet vad de vill”. Jävla idiot.

Nu kommer snubbe nr 2. Han går mot min kompis för att dansa, men hon är inte lika sugen. Han kommer i omgångar, försöker på nytt men får samma svar varje gång, ”jag vill inte”. Han försvinner en stund. Plötsligt kommer han tillbaka och omfamnar min vän bakifrån, håller i henne mellan sina armar. Hans förklaring är att han ”bara vill ha lite roligt”. Men min vän tycker inte att det är roligt.

Nu sitter inte jag på en piedestal och låtsas att jag vet allt eller beter mig fläckfritt. Men, jag fattar vad ”nej” betyder och jag kommer alltid att respektera det. Vi snackar inte neurokirurgi här. Jag identifierar mig som man och jag mår dåligt av att vi killar beter oss på det här viset.

Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Valborgsscenen är bara ett enskilt exempel och tyvärr ett milt sådant. Det är inget annat än en skam och ansvaret ligger på alla oss män. Det är vidrigt mot de kvinnor och män som vi utsätter, men det är också patetiskt att vi gång på gång sänker oss till den här nivån.

Ungdomstidningen Kamratposten gjorde en undersökning 2018 med olika frågor om livet. En av frågorna var ”Vem vill du helst prata med när du är ledsen?”. 17 procent av barnen valde alternativet ”Ingen alls” och endast sju procent valde ”Pappa”. Hur känns det, farsan?

Drygt åtta av tio misstänkta för misshandelsbrott är män och 97 procent av misstänkta för alla sexualbrott. Samtidigt är 70 procent av dem som begår suicid i Sverige män.

I höstas gick jag med i organisationen MÄN som arbetar med att förändra destruktiva

normer kring maskulinitet, för att mäns våld ska minska. MÄN har bland annat startat stödchatten killfrågor.se. Ett forum till för att uppmuntra och stärka killar att söka stöd, prata om känslor, samt tänka och agera mer jämställt. För att detta ska funka måste vi ha ett samhälle som tillåter det, vi måste förändra vår syn på manlighet.

MÄN och liknande organisationer (FATTA, Make Equal, med flera) gör ett fantastiskt arbete. Men det måste också implementeras hemma vid köksbordet och på skolan. Annars kommer inget att förändras på nattklubben. Vi misshandlar våra vänner, vår omgivning och oss själva. Vi måste sluta och vi måste förändra. Kan vi inte bara börja nu? Det är inte lätt att vara människa och det finns många som vill förändra sitt beteende, som vill måla om bilden av maskulinitet.

Om du mår dåligt, om du blir utsatt eller om du utsätter andra. Det finns hjälp att få, oavsett situation.

Rasmus Degerskär, musiker och sjuksköterska, är ambassadör för BLT:s kampanj #vistårbakom. Läs mer på blt.se/vistarbakom.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”

Så träffades vi

Läs hela serien ”Så träffades vi

Möt paren och stalltjejerna