Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"En regering som håller på att kollapsa"

Storbritanniens premiärminister Liz Truss sparkar finansministern efter stormen kring regeringens planerade skattesänkningar. Men det är inte mycket som talar för att Truss själv klarar sig kvar, enligt statsvetaren Nicholas Aylott.
Storbritannien • Publicerad 14 oktober 2022
Nicholas Aylott, docent i statskunskap och expert på brittisk politik, Södertörns högskola.
Nicholas Aylott, docent i statskunskap och expert på brittisk politik, Södertörns högskola.Foto: Claudio Bresciani/TT
Storbritanniens premiärminister Liz Truss vid en presskonferens på 10 Downing Street i London på fredagen.
Storbritanniens premiärminister Liz Truss vid en presskonferens på 10 Downing Street i London på fredagen.Foto: Daniel Leal/AP/TT

– Finansministerns position har blivit helt ohållbar och det är inte jättemycket som talar för att premiärministern kommer att klara krisen heller, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, efter fredagens besked om att Kwasi Kwarteng får lämna posten som finansminister.

Bakgrunden till krisen är de skattesänkningar som Truss och Kwarteng aviserade i samband med tillträdet i september, förslag som marknaden reagerat med kraft mot och som regeringen redan delvis fått backa ifrån.

Annons

Sällan, om ens någonsin, har en regering missbedömt den ekonomiska situationen så kapitalt, säger Aylott, som inte är förvånad att Kwarteng tvingas lämna.

– I princip allt som meddelades i det här paketet som presenterades för tre veckor sedan måste nu dras tillbaka. Och det lämnar premiärministern helt utan trovärdighet.

Skadad trovärdighet

Även Truss trovärdighet är svårt skadad efter turbulensen, och är som premiärminister nästan lika uppbunden till de planerade skattesänkningarna som Kwarteng.

– Hon är på väldigt tunn is, säger Nicholas Aylott.

TT: Kan hon klara sig kvar?

– Hon har bara ett kort kvar och det är hennes partis rädsla för att sparka ytterligare en ledare och försöka hitta en ersättare en gång till. Partiets problem är att de har ett väldigt konstigt valsystem.

– Men om hon nu sparkar Kwarteng och kan svälja den förödmjukande u-sväng som kommer behövas nu, om hon vill sitta kvar, så har hon en liten chans att göra det, bara för att det innebär att hennes parti slipper välja någon annan, säger Aylott.

Hunt tar över

Han bedömer att det för Truss inte räcker att hon drar tillbaka skattesänkningarna, utan hon måste höja skatterna för att fylla underskottet.

Ny finansminister blir Jeremy Hunt, ett val som möjligtvis kan bidra med viss stabilitet, enligt Aylott.

– Han är en kompetent figur som har lång erfarenhet som hälsovårdsminister och har också varit utrikesminister. Han är inte förknippad med någon radikal falang i partiet och har ingen stor falang som är särskilt fientlig mot honom.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons