Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

En vinnare född med silversked i mun

En vältalig rikemansson med akademisk framtoning. Socialdemokraten Jonas Gahr Støre blir helt säkert Norges nästa statsminister.
Norge • Publicerad 14 september 2021
Med all säkerhet Norges näste statsminister. Här lägger socialdemokraten Jonas Gahr Støre sin röst i stortingsvalet.Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Den 61-årige Jonas Gahr Støre tar nu sitt största karriärkliv hittills. Från minister och partiledare till statsminister.

Redan i förra stortingsvalet 2017 hade Jonas Gahr Støre segervittring. Men Arbeiderpartiet (AP) fick bara stöd av 27,4 procent. Det ansågs som ett fiasko då – nu skulle resultatet betraktas som närmast succé. För nu ser AP ut att få nöja sig med drygt 26 procent.

Gick på magkänslan

Annons

Trots sin högborgerliga bakgrund i Oslos finare kvarter sökte sig Jonas Gahr Støre till socialdemokratin efter att som student i Frankrike i början på 80-talet börjat reagera på sociala och ekonomiska spänningar i samhället.

I slutet av 80-talet avböjde han ett erbjudande om bli utrikespolitisk rådgivare för konservativa Høyre. 1995 löste han medlemskap i AP.

– Det var en magkänsla om var jag hör hemma politiskt. För mig blev Arbeiderpartiets värdegrund och starka tro på gemenskap och rättfärdighet avgörande, sade han till tidningen Dagbladet 2008.

In i (S)tugvärmen

För lite drygt 20 år sedan började Jonas Gahr Støre knådas fram som en löftesrik socialdemokratisk profil.

Han tjänstgjorde som statssekreterare och stabschef hos Jens Stoltenberg 2000–2001, efter att flera år ha varit en av den tidigare statsministern Gro Harlem Brundtlands närmaste medarbetare.

Efter stortingsvalet 2005 blev Jonas Gahr Støre utrikesminister, en post han lämnade 2012 för att bli hälso- och omsorgsminister.

Under en resa till Afghanistan 2008 attackerade talibaner hotellet i Kabul där utrikesministern bodde med sin delegation. En norsk journalist och fem andra dog, medan Jonas Gahr Støre klarade sig oskadd.

Testad i skandaler

I sitt första tal som nyvald partiledare i juni 2014 slog Jonas Gahr Støre in på en mer radikal klimatpolitisk linje jämfört med företrädaren Jens Stoltenberg. Han lanserade visionen om ett fullständigt utsläppsfritt Norge i framtiden. Men verkligheten i 2021 års stortingsval är att AP lutar mot fortsatt olje- och gasutvinning.

Blåsväder är annars inget okänt klimat för mannen som nu är nära sina drömmars mål. 2017 avslöjade medier att han anlitat arbetare till att bygga en brygga på lantstället i Arendal utan att betala skatt och moms. Han skyllde på en vaktmästare och slank ur nätet.

Året därpå briserade den så kallade Giske-affären i kölvattnet av metoo och AP kastades in i en kris. Det slutade med att vice partiordföranden Trond Giske avgick efter anklagelser om sexuella trakasserier mot flera kvinnor i partiet. Kvar stod Jonas Gahr Støre med stämpeln att ha hanterat skandalen valhänt.

Svensk flirt

Annons

Med Jonas Gahr Støre som statsminister kommer banden mellan Sverige och Norge att stärkas.

– Jag har haft en personlig relation med Stefan Löfven som har betytt mycket för mig. Han har varit en generös kollega som avbröt sin semester för att vara med oss på minnesdagen av terrorn på Utøya. Det finns inget parti vi har starkare band till än svenska Socialdemokraterna och jag ser fram emot att samarbeta med hans efterträdare, säger han till Expressen.

Fakta: Jonas Gahr Støre

Född den 25 augusti 1960 i Oslo. Gift med sociologen Marit Slagsvold. Paret har tre barn.

Befälsutbildad för marinen vid Sjøkrigsskolen i Bergen 1979–1981.

Utbildad i statsvetenskap med inriktning på ekonomisk historia och socialekonomi vid elituniversitetet Institut d'études politiques de Paris (numera Sciences Po Paris) 1981–1985.

Statssekreterare 2000–2001.

Generalsekreterare norska Röda Korset 2003–2005.

Utrikesminister 2005–2012.

Ledamot i stortinget sedan 2009.

Hälso- och omsorgsminister 2012–2013.

Ordförande i socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) sedan 2014. Efterträdde Jens Stoltenberg.

Källor: Arbeiderpartiet, NTB, Ritzau.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons