1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

En byskola i sin egen klass

Jonas Tobiasson och Malin Petersson går i trean på Kuggebodaskolan.
Förra veckan var hela deras klass sjuk.
Alla två eleverna.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2006
Klassen. Ann-Christine Tofft och hennes lilla klass: Natalie Smith, Matilda Svensson, Linnea Andersson, Filip Karlsson, Alex Allfjord, Melker Petersson, Jonna Olsson, Jilie Sandin, Sebastian Smith, Jonas Tobiasson och Malin Petersson.
Klassen. Ann-Christine Tofft och hennes lilla klass: Natalie Smith, Matilda Svensson, Linnea Andersson, Filip Karlsson, Alex Allfjord, Melker Petersson, Jonna Olsson, Jilie Sandin, Sebastian Smith, Jonas Tobiasson och Malin Petersson.Foto: 

Men den här gnistrande kalla januarimorgonen är det prima liv i Kuggebodas byskola från 1925.

Stormen från 41 snövilda barn har bedarrat och när BLT kommer på besök är det bara de påpälsade förskolebarnen som leker i snöhögarna.

Göras hela tiden

-Hu, det är hemskt med alla dessa snöbollskrig, säger Jonas Tobiasson, tio år, med skräckblandad förtjusning.

-Vi brukar vara på ängen bakom skolan och kriga sexorna mot klabbet (ung. resten). I bland är lärarna med och då är det himla jobbigt att hålla sig undan, säger Jonas, som vid närmare eftertanke tycker att det är ännu skojigare när bara lågstadiet deltar i snökriget.

-Annars regerar sexorna och görar (göteborgska för mora eller mula som vi blekingar säger. Reds kom) oss hela tiden, säger Jonas och berättar om höstens stora triumf mot de större barnen.

-En gång när vi lekte tjuv och polis i källartrappan pucklade vi ut oss, alla på en gång. Det var synd att fröknarna stoppade den leken.

Grabbskock på åtta

Hans klasskamrat, Malin Petersson kan intyga att sexorna är lite svårhanterliga ibland.

Men det kanske inte är så konstigt eftersom hela den klassen består av en skock grabbar (åtta stycken) och en endaste tjej. Till skillnad från Listerbyskolan någon mil bort består Kuggebodaskolan av ett ödets märkliga nyck till största delen av killar.

-Och killar ställer ju till med mer, säger Malin, härdad syster till tre bröder.

-Hemma är det mamma och jag mot fyra killar.

Men även om Malin kan tycka att det är lite läskigt med större barn, är hon inte rädd för sexorna på hennes skola. Dem känner hon ju allihop och kan säga till på skarpen om det skulle behövas.

-Men det skulle vara läskigt att gå på en stor skola med många stora barn, tror hon.

-När jag var liten bodde jag i Göteborg. Där var dagisets gård större än hela den här skolgården. Det var inte alls kul, säger hennes klasskamrat.

-Här är det mycket mysigare. När det bara är vår klass på måndagarna får vi åka iväg själva med Ann-Christine. Det är jättelyxigt.

Många åldrar roligt

För både Malin och Jonas är det otänkbart att gå låg- och mellanstadiet på en stor skola. Att de är enda treorna på skolan har de knappt reflekterat över. Liksom det faktum att Malins två år yngre lillebror, Melker, går i samma klass som hon.

-Det är bara roligt när det är många olika åldrar. Då får man lära sig många olika saker på en gång, säger Malin.

-Förra året var det ännu färre. Då var det bara en i trean till slut, men sedan kom tre nya och det var tur för dem.

Bor i Sörgården

-Det skulle varit trist att vara helt ensam i sin klass, funderar Jonas.

Han har redan börjat tänka på flytten till Kallingeskolan i sjuan och har kommit fram till att det kommer att bli mycket bra.

Men att flytta från Kuggeboda och Kullagården skulle aldrig falla honom in. För honom är den lilla byn vid havet bästa platsen att bo på - speciellt som det är så nära till badplatsen och alla kompisarna.

-Vi badar hela somrarna, säger Malin, som bor neråt hamnen i området med det så passande namnet Sörgården.

Det är nämligen inte bara byskolan som gör Kuggeboda till Bullerbyn på riktigt.

Kerstin Porshed
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.