Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man häktad efter upplopp i Malmö

En man i 30-årsåldern har häktats efter upploppen i Malmö som inträffade i samband med koranbränningen i slutet av augusti.
Brott • Publicerad 11 september 2020
Demonstranter bränner däck i samband med upploppet i Malmö i slutet av augusti.
Demonstranter bränner däck i samband med upploppet i Malmö i slutet av augusti.Foto: TT

"Jag bedömer att det föreligger sannolika skäl att den person jag har begärt häktad har deltagit i det våldsamma upploppet. Han är även misstänkt för flera fall av blåljussabotage", säger kammaråklagare Tomas Olvmyr, som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande som skickades ut före häktningsförhandlingarna.

Det finns ett tiotal misstänkta, varav en man har häktats.

Annons

Två övriga personer som suttit anhållna har samtidigt släppts.

Mannen som häktats misstänks utöver upploppet för blåljussabotage och försök till sådant vid tre olika tillfällen, varav ett sabotageförsök ska ha inträffat utanför Rättscentrum i Malmö i början av augusti.

Mannen identifierades eftersom han vid tillfället lade ut film på sig själv när han försökte tömma däcken på en polisbil på luft, skriver Sydsvenskan.

De våldsamma upploppen i stadsdelen Rosengård skedde efter en koranbränning och en icke tillståndsgiven manifestation på Stortorget i Malmö. Tre danskar fördes bort från torget av polis, misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen.

Under oroligheterna ska det även ha ropats antisemitiska slagord, vilka polisen utreder som hets mot folkgrupp.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons