Elkrisen tvingar hundratals kyrkor att stänga
Elpriset riskerar skjuta i höjden under vintern och slår hårt mot alla delar av samhället, så även landets kyrkor. I exempelvis Skara pastorat har man beslutat att kallställa 11 av 16 kyrkor, det vill säga kraftigt sänka värmen. Kyrkorna planeras stänga efter allhelgonahelgen och öppna i april nästa år.
– Nu stänger vi helt och det har vi aldrig gjort förut, säger domprost Robert Lorentzon till SVT Nyheter Väst.
Inte så otippat får höga elpriser mer långtgående konsekvenser i söder jämfört med i norr. I Luleå stift, som omfattar Norrbotten och Västerbotten, ser man exempelvis ingen förändring hos församlingarna inför vintern. Härnösands stift ser heller inte att situationen är kritisk, men att det finns anledning att se över elanvändningen.
Ser olika ut
En bra bit söderut är läget något annat. Lunds stift tror att mellan 150 och 200 kyrkor kan komma att kallställas efter att ha gjort en enkät bland sina församlingar. Totalt finns 540 kyrkor i stiftet.
– Tidigare år har det varit max en handfull kyrkor i hela stiftet, så det här är en markant ökning, säger Andreas Månsson, stiftsingenjör vid Lunds stift, till TT.
Huruvida kyrkor behöver stängas eller ej beslutas av varje enskild församling. Någon heltäckande bild över Svenska kyrkans nära 1 300 församlingar och hur man tänker kring att eventuellt stänga kyrkor finns inte. Det ser väldigt olika ut beroende på var i landet man befinner sig.
Inom församlingarna arbetar man med att se till att sänka elkostnaderna på olika sätt utan att det ska drabba verksamheterna. Enligt Andreas Månsson vid Lunds stift innebär stängning av kyrkor inte att verksamheter automatiskt kommer läggas ner. För att ha råd att driva dem vidare flyttar man helt enkelt verksamheterna till andra lokaler.
Flyttar verksamheter
Flera stift som TT varit i kontakt med ser i nuläget ingen risk att kyrkans verksamheter ska bli lidande – man ställer om i stället och får "planera smart".
"Vi fortsätter vår verksamhet, vi fortsätter fira gudstjänster, men vi vidtar åtgärder för att minska energiförbrukningen", skriver Växjö stift i ett mejl.
Kristina Segerström, stiftsingenjör i Stockholms stift, har inte hört att kyrkor i deras stift planerar stänga under vintern. Hon har i flera år jobbat med klimat- och energifrågor och stöttat församlingarna i deras arbete.
– De som varit med i vårt systematiska miljöarbete är jättetacksamma nu. De har redan en plan, har koll på sin energiförbrukning och sina största energiförbrukningar. De kontinuerliga arbetet med energieffektivisering är ett bra kvitto på hur viktigt det är att ha ett rejält klimat- och energiarbete som är systematiskt, säger hon.
Vidtar sparåtgärder
Men även i Stockholms församlingar tittar man på hur man kan hålla nere elkostnaderna när priset riskerar att skena. Kyrkor är som bekant byggnader med stora volymer.
– Man tittar på temperatursänkningar och såklart hur man kan verksamhetseffektivisera, att lägga verksamheter mer i en av kyrkorna. Det brukar man göra, men man kommer nog göra det i lite högre grad nu, säger Kristina Segerström.
Fakta: Svenska kyrkans stift
Svenska kyrkan i Sverige är indelad i 13 stift: Uppsala stift, Göteborgs stift, Härnösands stift, Karlstads stift, Linköpings stift, Luleå stift, Lunds stift, Skara stift, Stockholms stift, Strängnäs stift, Visby stift, Västerås stift, Växjö stift.
Inom Svenska kyrkan finns 1 297 församlingar i Sverige och 30 församlingar utomlands, enligt de senaste siffrorna från kyrkan.
Svenska kyrkan har drygt 5,6 miljoner medlemmar.
Källa: Svenska kyrkan