Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Elitsoldat anklagad: Ville göra danskt uppror

En elitsoldat har fått sparken efter anklagelser om att han planerat en revolution i Danmark. Mannen har kopplingar till den pandemiskeptiska rörelsen "Men in Black", som deltagit i demonstrationer även i Sverige.
Danmark • Publicerad 13 juli 2021
Mannen har koppling till "Men in Black", som här demonstrerar i Köpenhamn i början av juni.
Mannen har koppling till "Men in Black", som här demonstrerar i Köpenhamn i början av juni.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/TT

Den misstänkte har ingått i reserven till specialstyrkan Frømandskorpset. I maj ska han ha försökt värva en kollega till ett nätverk med syfte att genomföra en "våldsam revolution", skriver tidningen Berlingske.

Enligt danska försvarets personalorgan FPS har mannen pratat om att danska politiker förtrycker folket, och att denna "komplott" ska stoppas. Mannen själv förklarar sig oskyldig, och säger enligt Berlingske att han bara haft kritiska åsikter om hur covid-pandemin hanterats.

Annons

I våras höll den misstänkte tal, iförd uniform, vid en "Men in Black"-demonstration mot pandemiregler i Köpenhamn.

"Men in Black"-rörelsen spred sig i den vevan i viss mån till bland annat Malmö, där demonstrationer hölls mot den förda pandemipolitiken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons