Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Elimport när kärnkraft står still

Ekonomi • Publicerad 8 september 2023
Försenad återstart av Forsmark 1. Arkivbild.
Försenad återstart av Forsmark 1. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Under några morgontimmar under fredagen behövde Sverige importera el, vilket är ovanligt så här års. Orsaken är att hälften av svensk kärnkraft står still samtidigt som det blåser väldigt lite.

Enligt Svenska kraftnäts hemsida hade Sverige ett mindre importbehov av el, netto, under några timmar på fredagsmorgonen. Normalt brukar det vara ganska stora nettoexportströmmar under den varmare tiden på året.

Annons

På torsdagseftermiddagen meddelade Forsmark att återstarten av reaktor 1, som oväntat snabbstoppades under onsdagen, blir av först under fredag kväll. Därmed står hälften av den svenska kärnkraftsflottan stilla på fredagen eftersom ytterligare två av totalt sex reaktorer är avställda för årlig revision.

Dessutom gör högtrycksvädret att det blåser väldigt lite. På fredagsmorgonen var elproduktionen från vindsnurrorna extremt låg.

Elpriset på elbörsen Nord Pool låg på morgonen en bit över en krona per kilowattimme i södra halvan av landet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons