Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Elförbrukningen ner även i oktober

Trenden håller i sig, elförbrukningen fortsätter att minska i oktober.
En varmare höst än vanligt kombinerat med hushåll som snålar när elpriset har rusat, är förklaringar.
Ekonomi • Publicerad 4 november 2022
Ett sätt att hålla nere elförbrukningen för hushållen är sänka värmen hemma och istället ha varma raggsockor och filt på sig. Arkivbild.
Ett sätt att hålla nere elförbrukningen för hushållen är sänka värmen hemma och istället ha varma raggsockor och filt på sig. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

På uppdrag av TT har Energiföretagen tittat på förbrukningen under de senaste fyra veckorna, i princip nästan hela oktober. Siffrorna är preliminära men indikerar nu att förbrukningen var cirka fyra procent lägre i oktober i år jämfört med samma period 2021.

Det är ungefär samma minskning som i september, enligt vad Svenska kraftnät rapporterat tidigare.

Annons

Fyra procent kan låta lite men Magnus Thorstensson, analytiker på Energiföretagen, betonar att i nuläget är varje procentenhets minskning välkommen.

– Med det trycket som är på elnätet så är varje minskning, oavsett hur stor den är, betydelsefull, förklarar han.

I början av oktober lanserade Energimyndigheten sin kampanj för att få svenska hushåll att spara el. Samtidigt har också elpriset de senaste månaderna sjunkit markant efter att legat på rekordhöga nivåer under augusti och september. Förklaringen har varit dels välfyllda gaslager i Europa som pressat elpriserna på kontinenten, dels högre temperaturer än vad som är vanligt vid den här årstiden.

Magnus Thorstensson bedömer att den sistnämnda faktorn också är en del i förklaringen ihop med att hushållen faktiskt valt att minska sin förbrukning.

– Det har varit något högre temperaturer, och inte genomsnittligt under noll på de fem platser vi samlar in data från. Sannolikt har båda faktorerna haft betydelse, men det är svårt att säga i vilken omfattning det ena eller det andra har haft störst betydelse, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons