Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eldningsförbud råder i Blekinge

Från och med klockan 10 på måndagen råder det eldningsförbud i Blekinge län.
Då gäller följande regler.
Foto: Henrik Holmberg / TT

Länsstyrelsen har tillsammans med länets räddningstjänster gjort bedömningen att risken för gräs- och skogsbränder är stor, vilket motiverar det införda eldningsförbudet.

Det soliga vädret, utan nederbörd och med stigande temperaturer, bidrar till uttorkning av den översta markytan i öppen terräng. I områden med torrt fjolårsgräs råder särskilt stor brandrisk innan nytt färskt gräs har vuxit upp och tillfört fukt till markytan.

Detta gäller när eldningsförbud råder:

• På tomt är det endast tillåtet att elda eller grilla i grill eller annan anordning avsedd för matlagning om anordningen är utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken.

• På samma villkor är det också tillåtet för restauranger och annan liknande näringsverksamhet att grilla på eget verksamhetsområde. Samma villkor gäller för grillning på kommersiella campingplatser.

• Så kallade engångsgrillar eller liknande anordningar är inte tillåtna.

Källa: Länsstyrelsen.

På sin hemsida vädjar Länsstyrelsen till allmänheten att iaktta stor försiktighet och agera på ett sätt som minskar risken för brand i skog och mark.

Läs mer